Gideons droom
een reisverhaal, 1980-2013
Ernst Jansz
Auteur:
Uitgegeven:
Haarlem, 2013
Editie:
Tweede, herziene en uitgebreide druk
Uitgeverij:
Taal:
Nederlands
Met betrekking tot de oorspronkelijke uitgave
Jaar van uitgave:
1983
(Overige) personen
Illustraties:
Indeling
Medium:
Boek
Fictie / Non-fictie:
Fictie
Trefwoord(en):
NUR:
Literaire roman, novelle (301)
Codes
ISBN:
978-90-6265-839-8
EAN:
9789062658398
ASW:
Overig
Technische gegevens
Formaat (hoogte):
20 cm
Omvang:
128 pagina's
Met illustraties en foto's
Bindwijze:
Ingenaaid
Bibliografische annotatie
1e druk: 1983.
Annotatie
Een Nederlandse jonge man met een Indische achtergrond voelt zich langzamerhand innerlijk verscheurd door het conflict tussen oost en west dat zich binnen zijn persoonlijkheid afspeelt. Met liedteksten en cd.
Flaptekst
In het Voorwoord van Ernst Jansz bij deze speciale heruitgave, 30 jaar na de eerste druk, schrijft hij: 'Op één van de door mijn moeder bewaarde krantenknipsels heeft zij met ballpoint geschreven: Waarom?' Dat de recensenten destijds verdeeld waren in hun oordeel en ook positief schreven deed er even niet meer toe. En wat zou het ook: twee jaar later oogstte de schrijver Ernst Jansz immers met De Overkant alom lof. Maar dat ene woord 'waarom' weerhield hem er echter van ooit nog een blik te werpen in zijn eersteling Gideons droom.

Tót in het voorjaar van 2013. 'Wat ik las vervulde me met ontroering en soms, het is waar, met lichte gêne. Schaamteloos was ik, de jongen die ik ook herken in veel van mijn liedteksten uit die eerste Doe Maar-tijd.' In een uitgebreid persoonlijk Voorwoord en in een kort Nawoord beschrijft Ernst Jansz zijn herinneringen aan zijn reis naar India waarop hij zijn novelle Gideons droom baseerde en aan de periode van de vroege jaren van Doe Maar.

Behalve met alle liedteksten van de bij het boek horende gelijknamige cd, is deze 'jubileumeditie' verder uitgebreid met een illustratiekatern met enkele kleurenfoto's en tekeningen die Ernst Jansz tijdens die reis in 1980 maakte, een reis die tevens een zoektocht was naar het altijd verdrongen deel van zijn identiteit, gesymboliseerd in de persoon van zijn - in zijn jeugd overleden - Indische vader.

Speciaal voor deze uitgave stelde Ernst Jansz uit zijn oeuvre de cd Gideons droom samen, zijn meest 'Indische' album tot nu. Vanzelfsprekend met Tessa en Ala-hi waarvan de teksten geschreven werden voor de novelle Gideons droom. Vier van de in totaal veertien nummers werden in juli 2013 opgenomen, waaronder krontjongversies van de van Doe Maar bekende liedjes 'Rumah Saya' en 'Tijd genoeg', alsmede vier nummers die in de hier aangeboden opnamen niet eerder op cd werden uitgebracht, waaronder ook zijn Dylanvertalingen 'Liefde min nul' en 'Iedere korrel zand'.
Literaire adressenbank
Uitgever
Eigen recensies Literatuurplein
Delen