Goudzand
verhalen, dagboeken en brieven
Wim Hartog
Uitgegeven:
Amsterdam, 2016
Editie:
Eerste druk
Taal:
Nederlands
Met betrekking tot de oorspronkelijke uitgave
Titel:
Zolotoj pesok
Jaar van uitgave:
2016
Vertaald uit:
Russisch
(Overige) personen
Annotaties:
Samenstelling:
Vertaling:
Indeling
Medium:
Boek
Fictie / Non-fictie:
Fictie
SISO's:
Schrijvers; afzonderlijk (855.6)19e - 20e eeuw; algemeen (944.9)
NUR:
Vertaalde literaire roman, novelle (302)
Codes
ISBN:
978-90-282-6122-8
EAN:
9789028261228
ASW:
Algemeen boek
Technische gegevens
Formaat (hoogte):
24 cm
Omvang:
661 pagina's
Met illustraties
Bindwijze:
Gebonden
Bibliografische annotatie
Vertaling van: Zolotoj pesok. - Met bibliografie, register.
Annotatie
Via verhalen, dagboeken en brieven van de schrijver wordt een beeld geschetst van zijn levensgeschiedenis tussen 1915 en 1968 en van de tijd waarin hij leefde.
Flaptekst
Konstantin Paustovski schreef met zijn epische autobiografie Verhaal van een leven een van de mooiste egodocumenten uit de twintigste-eeuwse literatuur. Paustovski paart zijn ervaringen in de bloedigste en verschrikkelijkste episodes uit de Russische geschiedenis aan een buitengemeen goed ontwikkeld oog voor het schone, het ontroerende. Hartverscheurende tragiek en hartverwarmende liefde staan in zijn werk dan ook vaak naast elkaar. Dat verklaart misschien zijn immense succes in Nederland. De reeks vertalingen van Wim Hartog in de Priv├ędomeinreeks werd zeer goed verkocht.

Maar nu is er de 'onbekende Paustovski': Goudzand. Verhalen, dagboeken, brieven, zeshonderd pagina's nooit eerder in Nederlandse vertaling verschenen persoonlijke geschriften die Wim Hartog opdolf uit het Russische Verzameld werk en andere bronnen. Hartog laat Paustovski de ongelofelijke geschiedenis van diens eeuw vertellen. Voor de kenner een feest, voor wie nu met Paustovski kennismaakt een uitermate overtuigende inkijk in het werk van deze schrijver van wereldformaat.

Deze unieke samengestelde autobiografie bevat naast ontroerende brieven aan zijn vrouw en kinderen, prachtige epistels aan collegaschrijvers, vertalers, beminde en bewonderde vrienden, en bezorgde en kritische aan Brezjnev en de partijtop. Ze worden afgewisseld met dagboekfragmenten en journalistiek werk waar het kruit van de geschiedenis van de bladzijden walmt. Daarnaast geeft Paustovski nog vaak vorm aan zijn belevenissen in schitterende verhalen.

Samen met de vele foto's maakt het Goudzand tot een eindeloos intrigerend levensverhaal van een groot verteller.

Konstantin Paustovski (1892-1968) deed tijdens de Eerste Wereldoorlog dienst als ziekenbroeder op een hospitaaltrein aan het Pruisische front. Na de afschuwelijke terugtocht van het Russische leger in 1916 door Polen en Wit-Rusland maakte hij in 1917 in Moskou de mislukte Februarirevolutie mee. Na de Oktoberrevolutie vluchtte hij naar Odessa waar hij als journalist werkte. Vanaf 1930 kwam hij als verslaggever voor diverse kranten en tijdschriften aan de kost, en was hij oorlogscorrespondent tijdens de Tweede Wereldoorlog. Daarnaast vond hij steeds meer tijd om zich te wijden aan zijn literaire oeuvre.
Literaire adressenbank
Uitgever
Relevante links
Delen