Grachten in Berlijn
Hollandse bouwers in de Gouden Eeuw
Gabri van Tussenbroek
Uitgegeven:
Amsterdam [etc.], 2006
Uitgeverij:
Taal:
Nederlands
Indeling
Medium:
Boek
Fictie / Non-fictie:
Non-fictie
SISO:
Barok en Rococo (17e en 18e eeuw) (717.5)
NUR:
Vaderlandse geschiedenis (688)
Codes
ISBN:
90-204-0548-9
EAN:
9789020405484
ASW:
Algemeen boek
Technische gegevens
Formaat (hoogte):
21 cm
Omvang:
239 pagina's
Met illustraties
Bindwijze:
Ingenaaid
Bibliografische annotatie
Met lit. opg., reg.
Annotatie
Geschiedenis van de Nederlandse bouwers die na de Dertigjarige Oorlog vanaf 1648 hielpen het met de inrichting van het keurvorstendom Brandenburg en Berlijn.
Flaptekst
Grachten in Berlijn is het enerverende verhaal over Nederlandse handelsgeest. In een persoonlijke zoektocht volgt Gabri van Tussenbroek de sporen van Hollandse bouwers. Hij vertelt hoe Nederlandse architecten, ingenieurs, diplomaten en handwerkslieden een cruciale bijdrage hebben geleverd aan de wederopbouw van het geru erde Brandenburg. Na het einde van de Dertigjarige Oorlog (1648) doet keurvorst Friedrich Wilhelm met succes een beroep op specialisten uit de Republiek. Zij bouwen paleizen, landhuizen, kerken en molens, leggen bruggen, sluizen en kanalen aan en voorzien Berlijn zelfs van een gracht naar Amsterdams model. Zo staan Nederlandse bouwers mede aan de basis van het later zo machtige Pruisen.
Van Tussenbroek verhaalt over de hoogte - en dieptepunten in de lotgevallen van vele Nederlanders in een arm en achtergebleven gebied en brengt die tijd beeldend tot leven.
Gabri van Tussenbroek (1969) was verbonden aan de Technische Universiteit van Berlijn. Tegenwoordig werkt hij als stadsbouwhistoricus bij Bureau Monumenten & Archeologie van de gemeente Amsterdam.
Locaties
Literaire adressenbank
Uitgever
Delen