Grondwet van de republiek Nederland
drie modellen
H.U. Jessurun d'Oliveira
Uitgegeven:
Amsterdam, 2004
Uitgeverij:
Taal:
Nederlands
Indeling
Medium:
Boek
Fictie / Non-fictie:
Non-fictie
Trefwoord(en):
SISO:
Overige bijzondere onderwerpen (393.39)
NUR:
Geschiedenis algemeen (680)
Codes
ISBN:
90-446-0566-6
EAN:
9789044605662
ASW:
Algemeen boek
Technische gegevens
Formaat (hoogte):
24 cm
Omvang:
180 pagina's
Bindwijze:
Ingenaaid
Bibliografische annotatie
Met lit. opg.
Annotatie
Een aantal staatsrechtgeleerden beantwoordt de vraag hoe een Nederlandse republiek eruit zou moeten zien aan de hand van drie modellen in de vorm van wetswijzigingen in de huidige Grondwet.
Flaptekst
Nederland, een van de vroegste Europese republieken, zal onontkoombaar na een korter of langer monarchaal interregnum weer terugkeren naar een republikeinse staatsvorm. Weinigen vragen zich af hoe zo'n Nederlandse republiek eruit zou moeten zien. Moet er een president als staatshoofd optreden, of kunnen we het zonder stellen? Als er een president komt, wat zal dan zijn rol zijn? Wie gaat hem kiezen of benoemen, en voor hoe lang? Wat past het best in het Nederlandse bestel?

Met deze vragen heeft een groep beoefenaars van het staatsrecht zich beziggehouden. In dit boek bieden zij een drietal modellen aan voor een toekomstige Nederlandse republiek. De voorstellen zijn gegoten in de vorm van wetsvoorstellen tot wijziging van het hoofdstuk over de regering in de huidige Grondwet, met de gebruikelijke memories van toelichting.

Deze worden voorafgegaan door essays die een groter publiek van belangstellenden inzicht verlenen in de toekomstige republikeinse staatsvorm en in de eigenheid van de voorgestelde varianten.
Literaire adressenbank
Uitgever
Delen