Guerrillafamilie
Pramoedya Ananta Toer
Uitgegeven:
Breda, 1995
Serietitel:
Geuzenpocket
Serienummer:
66
Uitgeverij:
Taal:
Nederlands
Met betrekking tot de oorspronkelijke uitgave
Titel:
Keluarga gerilya
Jaar van uitgave:
1950
Uitgever:
Djakarta : Pembangunan
Vertaald uit:
Indonesisch
(Overige) personen
Vertaling:
Indeling
Medium:
Boek
Trefwoord(en):
Codes
ISBN:
90-5226-331-0
Technische gegevens
Formaat (hoogte):
18 cm
Omvang:
377 pagina's
Bibliografische annotatie
Vert. van: Keluarga gerilya. - Oorspr. uitg.: Djakarta : Pembangunan, cop. 1950. - Oorspr. Nederlandse uitg.: Breda : De Geus ; Amsterdam : Manus Amici, 1990.
Annotatie
De leden van een arm vaderloos gezin in Jakarta raken verdeeld door de Indonesische strijd tegen de Nederlandse kolonisator.
Flaptekst
Pramoedya Ananta Toer (1925) is de meest prominente Indonesische auteur. Vanwege zijn linkse sympathieën heeft hij sinds 1965 vele jaren gevangen gezeten en is zijn werk in Indonesië verboden.

Tijdens de dekolonisatiestrijd, in Nederlandse gevangenschap, schreef hij in 1949 zijn eerste roman. Het is het verhaal van drie dramatische dagen uit het leven van een arm Jakartaans vaderloos gezin, dat wordt verscheurd en ten onder gaat in het oorlogsgeweld. Twee zoons sneuvelen in de guerrila, één zoon wordt door Nederland geëxecuteerd, de moeder wordt krankzinnig. Vier kinderen blijven ontheemd en geschonden achter.

Pramoedya laat op meeslepende wijze, ondanks de melodramatische toets, de revolutietijd herleven met al zijn geweld, patriottisme, verraad en terreur. Maar hij blijft nuances zien: als al zijn vroege werk is dit een aanklacht tegen oorlog en geweld, gebaseerd op diep mededogen voor de arme slachtoffers.
Literaire adressenbank
Uitgever
Delen