Het brilletje van Tsjechov
reizen door Rusland
Michel Krielaars
Uitgegeven:
Amsterdam, 2015
Editie:
Achtste druk
Uitgeverij:
Taal:
Nederlands
Verschijningsdatum:
27 februari 2015
Met betrekking tot de oorspronkelijke uitgave
Jaar van uitgave:
2014
Indeling
Medium:
Boek
Fictie / Non-fictie:
Non-fictie
Trefwoord(en):
SISO:
In woord en beeld - Reisbeschrijvingen (992)
NUR:
Reisverhalen (508)
Codes
ISBN:
978-90-450-2901-6
EAN:
9789045029016
ASW:
Algemeen boek
Technische gegevens
Formaat (hoogte):
21 cm
Omvang:
414 pagina's
Bibliografische annotatie
1e druk: 2014. - Met literatuuropgave.
Annotatie
Reis door Rusland aan de hand van leven en werk van de schrijver Anton Tsjechov (1860-1904).
Flaptekst
Met Anton Tsjechovs blik reist Krielaars zijn held achterna, van Moskou naar Sint-Petersburg en Jalta, van Perm naar Jekaterinburg, van het Siberische Tomsk naar Vladivostok. Krielaars spreekt arbeiders, winkeliers en boeren, die moeite hebben te overleven in een archaïsche maatschappij, en ontmoet burgemeesters, oppositiepolitici, artsen en leraren, die hun uiterste best doen hun land te veranderen. Het resulteert in een bewogen en weemoedig verslag van een land dat probeert in beweging te komen, maar nog altijd vastgeroest zit in een Middeleeuwse mentaliteit.
Video
Video

Video: Iris Koppe en Bart Voorsluis

Toen Michel Krielaars in 2007 als correspondent voor de NRC naar Moskou ging, was dat de bekroning van een merkwaardige verhouding met Rusland die al uit zijn jonge jaren stamt. Toen hij op zijn twaalfde zijn eerste vertaling van Tsjechov las, raakte hij verslaafd aan diens werk, omdat het zo modern is en zo gewoon. Zijn boek Het brilletje van Tsjechov is de neerslag geworden van zijn haat-liefdeverhouding met Rusland. Als het ware door de ogen van Tsjechov kijkt hij naar de steden en landschappen waar de schrijver heeft gewoond en gewerkt en doorheen is gereisd. Hij vergelijkt wat Tsjechov heeft geschreven met de huidige situatie en concludeert dat er bijna niets is veranderd.
Hij is de Wolga afgereisd van Moskou tot Astrachan aan de Kaspische Zee. Voor het eerst het hartland en de natuur van Rusland ingaan, was een overweldigende ervaring. Rusland is ook een heel intensief land. Door alle ellende die er is geweest, aan oorlog en repressie, wordt de gevoelswaarde van de belangrijke dingen des levens er heel sterk beleefd. Sinds de annexatie van de Krim lijkt het hele volk bovendien achter Poetin te staan. Ze zien in hem de grote tsaar die het Russische imperium weer aan het herstellen is, ook al ontpopt hij zich als een 19de-eeuwse of misschien wel middeleeuwse vorst die vindt dat het volk horig is aan de staat.
Opname: 1 april 2014.

Opnamedatum: 01-04-2014

Literaire adressenbank
Uitgever
Nieuws
Literaire Prijzen
Literaire excursies
Relevante links
Delen