Het heilige en het dagelijkse bestaan
een onderzoek naar het wezen van religie
Mircea Eliade
Auteur:
Uitgegeven:
Amsterdam, 2006
Serietitel:
Fenomenologische klassieken
Serienummer:
dl. 6
Uitgeverij:
Taal:
Nederlands
Met betrekking tot de oorspronkelijke uitgave
Titel:
Das Heilige und das Profane : vom Wesen des Religiösen
Jaar van uitgave:
1957
Plaats van uitgave:
Hamburg
Uitgever:
Rowohlt
Vertaald uit:
Duits
(Overige) personen
Inleiding:
Vertaling:
Indeling
Medium:
Boek
Fictie / Non-fictie:
Non-fictie
Trefwoord(en):
SISO:
Systematische godsdienstwetenschap (203)
NUR:
Godsdienstwetenschappen (706)
Codes
ISBN:
90-807300-6-8
EAN:
9789080730069
ASW:
Algemeen boek
Technische gegevens
Formaat (hoogte):
23 cm
Omvang:
208 pagina's
Bindwijze:
Ingenaaid
Bibliografische annotatie
Vert. gebaseerd op: Das Heilige und das Profane : vom Wesen des Religiösen. - Hamburg : Rowohlt, 1957. - (Rowohlts deutsche Enzyklopädie ; 31. Religionswissenschaft)+ en het oorspr. Franse manuscript: Le sacré et le profane. - Vanaf dl. 6 (2006) o.d.t.: Fenomenologische klassieken. - Vanaf 2003 uitg.: Amsterdam : Abraxas. - Eerder verschenen o.d.t.: Het heilige en het profane. - Amsterdam : Meulenhoff, 1977. - (Meulenhoff editie ; E 470). - Oorspr. titel: Het gewijde en het profane : een studie over de religieuze essentie. - Hilversum : De Boer [etc.], 1962. - (Sterrenserie ; 3). - Met lijst van werken van Eliade, lit. opg., reg.
Annotatie
Godsdienstwetenschappelijke verhandeling over de inhoud en beleving van de religie van de archaïsche mens, geprojecteerd naar de moderne mens.
Flaptekst
Mircea Eliade roept in dit inmiddels klassieke werk de antieke wereld op die nog geen scheiding kende tussen het heilige en het alledaagse.
Het dagelijkse leven was ingebed in het heilige.
Een huis was niet alleen praktisch maar ook heilig omdat het een afspiegeling was van het scheppingswerk van de goden. De opening in de nok was niet alleen een rookafvoer maar symboliseerde vooral de blijvende verbinding met de kosmos.
Eliade schetst een wereld van betekenissen achter betekenissen en laat in dit meesterwerkje met veel overtuigende voorbeelden zien hoe inhoud en structuur van ons onbewuste verbazingwekkende overeenkomsten vertonen met de mythologieën van álle volkeren op aarde.
Het religieuze met zijn rituelen en symbolen bepaald nog steeds het leven van de mens. Zelfs de seculiere maatschappij berust op religieuze structuren.
Literaire adressenbank
Uitgever
Delen