Het Hof van Nederland
H.A. van Duinen
Uitgegeven:
Zwolle, 2015
Uitgeverij:
Taal:
Nederlands
(Overige) personen
Indeling
Medium:
Boek
Fictie / Non-fictie:
Non-fictie
SISO:
Plaatsen; afzonderlijk (938.1)
NUR:
Geschiedenis algemeen (680)
Codes
ISBN:
978-94-625-8083-1
EAN:
9789462580831
ASW:
Algemeen boek
Technische gegevens
Formaat (hoogte):
28 cm
Omvang:
144 pagina's
Met illustraties
Bibliografische annotatie
Uitgave ter gelegenheid van de opening van Het Hof van Nederland, Dordrecht, op 27 april 2015.
Annotatie
Overzicht van de geschiedenis van het gebouw en de collectie van het museum in Dordrecht.
Flaptekst
Het Hof, in het hart van historisch Dordrecht, is een plek van betekenis. Op beslissende momenten in de nationale geschiedenis is dit voormalige Augustijnenklooster de plaats van handeling: in 1572, als hier de Eerste Vrije Statenvergadering plaatsvindt. Een belangrijke stap op weg naar een onafhankelijke Republiek en de basis voor Nederland zoals we dat nu kennen, met vrijheid en tolerantie hoog in het vaandel. En in 1618, wanneer de Synode van Dordrecht een einde maakt aan een conflict binnen de protestantse kerk en besluit de Statenbijbel op de markt te brengen.

Anno 2015 is het Hof van Nederland de plek waar iedereen het verhaal van Dordrecht op een nieuwe, verrassende manier kan ontdekken aan de hand van originele voorwerpen, archiefstukken, video en multimedia. In de historische setting van het kloostercomplex komt niet alleen 1572 opnieuw tot leven, maar ook de gouden tijd van Dordrecht als machtige handelsstad, de verwoestende Sint Elisabethsvloed, de industrialisatie in de 19de en 20ste eeuw. En natuurlijk de geschiedenis van het klooster zelf.

Het Hof van NLD vertelt dat fascinerende verhaal met een schat aan beelden uit de rijke collectie Dordrecht: bijzondere archiefstukken, archeologische vondsten, schilderijen, prenten en foto's.
Locaties
Literaire adressenbank
Uitgever
Delen