Het leven en de opvattingen van de Heer Tristram Shandy
Laurence Sterne
Auteur:
Uitgegeven:
Amsterdam, 2016
Editie:
Tweede druk
Serietitel:
Perpetua Reeks
Taal:
Nederlands
Met betrekking tot de oorspronkelijke uitgave
Titel:
The life and opinions of Tristram Shandy, gentleman
Jaar van uitgave:
2014
Plaats van uitgave:
Allarme... Topo in mare! - Segrate
Uitgever:
Edizioni Piemme S.p.A.
Vertaald uit:
Engels
(Overige) personen
Secundaire auteur:
Vertaling:
Indeling
Medium:
Boek
Fictie / Non-fictie:
Fictie
NUR:
Vertaalde literaire roman, novelle (302)
Codes
ISBN:
978-90-253-0081-4
EAN:
9789025300814
ASW:
Algemeen boek
Technische gegevens
Formaat (hoogte):
23 cm
Omvang:
703 pagina's
Met illustraties
Bibliografische annotatie
Vertaling van: The life and opinions of Tristram Shandy, gentleman. - Oorspronkelijke uitgave: 1759-1767. - Vertaling van: Allarme... Topo in mare! - Segrate : Edizioni Piemme S.p.A., ©2014. - (Tenebrosa Tenebrax). - Uitgave is gebaseerd op een idee van Elisabetta Dami. - 1e druk 1990. - (Grote bellettrie serie). - Voor zang en toetsinstrument met gitaarakkoorden en aparte pianozettingen. - Bevat: Sorry / Justin Bieber. Focus / Ariane Grande. Writing's on the wall / Sam Smith. Imagine / John Lennon. - Met literatuuropgave. - Met akkoordenschema.
Annotatie
Fictieve biografie waarin weinig over de hoofdpersoon bekend wordt doordat de verteller de chronologie op zijn kop zet, voortdurend op komische wijze uitwijdt en goochelt met typografie en hoofdstukindeling.
Flaptekst
Tristram Shandy is een omgevallen boekenkast, een satire op geleerdheid en een aansporing om literatuur te lezen. De titel dekt de lading totaal niet: het is een verzameling uitweidingen, satirische schetsen, humoristische dialogen, filosofische overpeinzingen, karaktertekeningen en commentaren op de samenleving en cultuur.

Tristram Shandy is een ongebruikelijk en raar boek. Het verhaal, als je daarvan kunt spreken, wijkt af van wat gangbaar is – ook typografisch. Sterne heeft nieuwe vormen gevonden voor zijn roman. Zo zijn er geheel zwarte, blanco en gemarmerde pagina’s, en die worden allemaal ook weer van commentaar voorzien. De typografie wekt verbazing, niet in de laatste plaats vanwege het krankzinnige gebruik van liggende streepjes.

Er valt veel te lachen en te grinniken: Sterne voert grappige en intrigerende figuren ten tonele, bijvoorbeeld Tristrams vader en moeder, zijn oom Toby, korporaal Trim en dominee Yorick (een portret van Sterne zelf).
Locaties
Literaire adressenbank
Uitgever
Delen