Het stadioncomplex
alle terreinen waar in Nederland betaald voetbal is gespeeld
Ferry Reurink
Auteur:
Uitgegeven:
Amsterdam [etc.], 2007
Uitgeverij:
Taal:
Nederlands
(Overige) personen
Medewerking:
Indeling
Medium:
Boek
Fictie / Non-fictie:
Non-fictie
Trefwoord(en):
SISO:
Voetbal; overige onderwerpen (619.16)
NUR:
Sport en spel algemeen (480)
Codes
ISBN:
978-90-295-6474-8
EAN:
9789029564748
ASW:
Algemeen boek
Technische gegevens
Formaat (hoogte):
24 cm
Omvang:
622 pagina's
Met illustraties
Bindwijze:
Gebonden
Bibliografische annotatie
Met lit. opg.
Annotatie
Overzicht in woord en beeld van 113 Nederlandse voetbalstadions en terreinen.
Flaptekst
Dit boek is een compleet overzicht van de stadions en terreinen waar, sinds de invoering van het betaald voetbal in de zomer 1954, betaald voetbal is gespeeld. Een standaardwerk kortom, en een must voor elke voetbal- en stadionliefhebber.
Ferry Reurink is erin geslaagd alle 113 locaties in Nederland waar de afgelopen meer dan vijftig jaar betaald voetbal is gespeeld (opnieuw) een gezicht te geven. Sommige van die terreinen zijn slechts een korte tijd als zodanig in gebruik geweest (bijvoorbeeld de stadions van profclubs als Brabantia en Velocitas), andere velden zijn uitgegroeid tot multifunctionele stadioncomplexen (zoals het Philips Stadion van PSV). Er zijn stadions waar wereldvoetbalgeschiedenis werd geschreven (zoals De Kuip, waar Feyenoord speelt), maar er zijn er ook waar op slechts heel kleine maar daarom niet minder intrigerende schaal geschiedenis is geschreven, zoals Sportpark De Berckt in Baarlo.
Er staan nieuwe stadions in (zoals het DSB Stadion van Alkmaar of het nieuwe stadion van ADO Den Haag) maar ook stadions die allang of nog maar heel kort niet meer bestaan (zoals Monnikenhuize in Arnhem, De Meer in Amsterdam en het Zuiderparkstadion in Den Haag). En nog weer andere zijn totaal verbouwd of enorm uitgebreid (Stadion Galgenwaard in Utrecht of Het Kasteel in het Rotterdamse Spangen).
Van alle locaties en stadions wordt in het kort de geschiedenis verteld alsook de aardigste anekdotes en wetenswaardigheden. Elk hoofdstuk bevat bovendien statistieken en veel uniek beeldmateriaal. Het boek is zo ingericht dat het ook als reisgids langs al die voetbalplekken kan dienen. Op veel verdwenen voetbalterreinen terug te vinden aan de hand van plattegronden staan nu woningen, worden kerkdiensten gehouden of razen auto s over de eens zo heilige voetbalgrond. Soms zijn er nog resten van oude tribunes aanwezig.
Literaire adressenbank
Uitgever
Delen