Het Yacoubian
Alaa Al Aswani
Auteur:
Uitgegeven:
Amsterdam, 2009
Editie:
7e dr
Uitgeverij:
Taal:
Nederlands
Met betrekking tot de oorspronkelijke uitgave
Titel:
 ´Imarat Ya´qubiyan
Jaar van uitgave:
2004
Plaats van uitgave:
al-Qahira
Uitgever:
Maktabat Madbuli=
Vertaald uit:
Arabisch
(Overige) personen
Vertaling:
Indeling
Medium:
Boek
Fictie / Non-fictie:
Fictie
Genre(s):
Trefwoord(en):
NUR:
Vertaalde literaire roman, novelle (302)
Codes
ISBN:
978-90-458-0104-9
EAN:
9789045801049
ASW:
Algemeen boek
Technische gegevens
Formaat (hoogte):
18 cm
Omvang:
268 pagina's
Bindwijze:
Ingenaaid
Bibliografische annotatie
Vert. van:  ´Imarat Ya´qubiyan. - al-Qahira : Maktabat Madbuli=, 2004. - 1e dr. Nederlandse uitg.: 2007.
Annotatie
De levens van de bewoners van een flatgebouw in Caïro lopen sterk uiteen.
Flaptekst
HET BOEK DAT DRIE JAAR LANG NUMMER N STOND OP DE ARABISCHE BESTSELLERLIJSTEN!
Deze charmante en soms wrange roman deed in de Arabische wereld veel stof opwaaien. Niet eerder werden religieuze hypocrisie, homoseksualiteit, corruptie en de aantrekkingskracht van het islamitisch extremisme zo openlijk beschreven.
Het Yacoubian-gebouw in Cairo heeft zijn beste tijd gehad. In de grote appartementen wonen niet langer de chique families van weleer en de kamertjes op het dak die ooit bij de appartementen hoorden, worden nu bewoond door arme families.
In Het Yacoubian maken we kennis met de bewoners: van de vrome portierszoon tot de nietsontziende zakenman wiens winkels zich op de begane grond bevinden. En van de armoedzaaiers van de kamertjes op het dak tot en met de bewoners van de appartementen, zoals de homoseksuele intellectueel en de nouveau riche die een parlementszetel koopt.
Alaa Al Aswani observeert zijn personages en hun zwaktes met veel liefde en mededogen, en dat spat van de pagina's af. Hij weet de individuele verhalen van mensen meesterlijk te vertellen en aaneen te smeden tot een fascinerende roman.
Het Yacoubian biedt een schitterend en levendig portret van het dagelijks leven in een moderne stad aan de andere kant van de Middellandse Zee.
Alaa Al Aswani (1957) is een Egyptische tandarts. Het Yacoubian, dat wereldwijd verschijnt, is zijn tweede roman en speelt zich af in het gebouw waarin Aswani zijn eerste praktijkruimte had. Het boek werd verfilmd onder de Engelse titel The Yacoubian Building.
Jan Jaap de Ruiter is arabist. Tijdens zijn studie woonde hij een jaar in Cairo. Nu is hij als docent en onderzoeker verbonden aan de Universiteit van Tilburg.
Locaties
Literaire adressenbank
Uitgever
Delen