Historische atlas van Dordrecht
stad in het water
Jan Alleblas
Uitgegeven:
Nijmegen, 2013
Serietitel:
Historische atlassen
Uitgeverij:
Taal:
Nederlands
Verschijningsdatum:
10 juni 2013
(Overige) personen
Medewerking:
Indeling
Medium:
Boek
Fictie / Non-fictie:
Non-fictie
Trefwoord(en):
SISO:
Plaatsen; afzonderlijk (938.1)
NUR:
Geografische atlassen (519)
Codes
ISBN:
978-94-600-4129-7
EAN:
9789460041297
ASW:
Algemeen boek
Technische gegevens
Formaat (hoogte):
34 cm
Omvang:
79 pagina's
Met illustraties
Bindwijze:
Gebonden
Bibliografische annotatie
Uitg. in samenw. met het Regionaal Archief Dordrecht. - Uitg. bij de tentoonstelling "Dordrecht op de kaart", gehouden van 9 juni t/m 6 oktober 2013 in het Dordrechts Museum. - Met lit. opg.
Annotatie
Geschiedenis in woord en beeld van de stad die zich in de veertiende eeuw ontwikkelde tot het economische en commerciële hart van Holland. Ook de directe omgeving, zoals de Biesbosch en de Alblasserwaard, komt ruimschoots aan bod.
Flaptekst
In de geschiedenis van de oudste stad van Holland is een sleutelrol weggelegd voor het water. Wanneer Dordrecht zich in de veertiende eeuw ontwikkelt tot het economische en commerciële hart van Holland, is dat niet in de laatste plaats te danken aan haar gunstige ligging aan het water. Maar de stad ervaart ook de keerzijde daarvan, met de Sint Elisabethsvloed van 1421 als meest verwoestende voorbeeld.

De Historische atlas van Dordrecht beschrijft de bewogen geschiedenis van de stad, vanaf het ontstaan in de twaalfde eeuw tot nu. Ook de directe omgeving, zoals de Biesbosch en de Alblasserwaard, komt ruimschoots aan bod. In 35 hoofdstukken, telkens met een kaart als uitgangspunt, is te volgen hoe het tot 1850 duurt, voor het laatmiddeleeuwse stadsbeeld wezenlijk verandert en er een einde komt aan de geïsoleerde ligging op het Eiland van Dordrecht.

Daarna volgen de ontwikkelingen elkaar in hoog tempo op. Door de negentiende-eeuwse industrialisering verwerft de stad weer een vooraanstaande plek in Holland. In de daaropvolgende eeuw zet de stedenbouwkundige groei zich voort, worden er diverse nieuwe wijken gebouwd en gaat de binnenstad op de schop.
Locaties
Literaire adressenbank
Uitgever
Delen