Hotel Europa
beeld van een gespannen wereld
Piet De Moor
Auteur:
Uitgegeven:
Amsterdam, 2018
Editie:
Eerste druk
Taal:
Nederlands
Indeling
Medium:
Boek
Fictie / Non-fictie:
Non-fictie
SISO:
c. 1945- (929)
NUR:
Literaire essays (323)
Codes
ISBN:
978-94-616-4454-1
EAN:
9789461644541
ASW:
Algemeen boek
Technische gegevens
Formaat (hoogte):
24 cm
Omvang:
292 pagina's
Bibliografische annotatie
Herziene uitgave van: Schemerland : stemmen uit Midden-Europa. - Amsterdam : Van Gennep, 2005. - Met register.
Annotatie
Verzameling opstellen over de geschiedenis en literatuur van Midden-Europa van de twintigste eeuw.
Flaptekst
Voor dit boek zwierf Piet de Moor door Midden-Europa en smeedde hij net zoals in zijn bejubelde boek over Berlijn (vierde druk 2016) stemmen aaneen tot een betoverend geheel. Gesprekken met schrijvers, historici en politici als György Konrád, Joachim Fest, Ismail Kadare en Elfriede Jelinek vermengt hij met eigen waarnemingen van steden als Sarajevo, Boedapest of Wenen, en citaten uit de romans uit een gebied, dat als geen ander getekend is door de Europese drama's van de vorige eeuw: oorlog, terreur en dwingelandij.

HOTEL EUROPA gaat over de vernietiging van Europese Duits-joodse cultuur door het nazisme, over het hardnekkige Poolse antisemitisme en nationalisme, over daders en slachtoffers, over schrijven onder een dictatuur. Het boek is een dialoog tussen levende en dode schrijvers, een polyfonie van stemmen en citaten, die echoën tussen de onzichtbare muren van de geschiedenis. Niet alleen werpt deze 'fricassee' zoals De Moor zijn werkwijze noemt, een licht op het verleden, maar ook op het heden waarin de onzichtbare muren en scheidslijnen nog steeds voor spanningen zorgen.

HOTEL EUROPA is een herziene uitgave van SCHEMERLAND. STEMMEN UIT MIDDEN-EUROPA dat in 2005 voor het eerst verscheen. De kritiek was enthousiast.
Locaties
Literaire adressenbank
Uitgever
Delen