Huwelijk
Jeffrey Eugenides
Uitgegeven:
Amsterdam, 2012
Editie:
5e dr
Uitgeverij:
Taal:
Nederlands
Verschijningsdatum:
29 juni 2012
Met betrekking tot de oorspronkelijke uitgave
Titel:
The marriage plot
Jaar van uitgave:
2011
Plaats van uitgave:
London
Uitgever:
Fourth Estate
Vertaald uit:
Engels
(Overige) personen
Indeling
Medium:
Boek
Fictie / Non-fictie:
Fictie
NUR:
Vertaalde literaire roman, novelle (302)
Codes
ISBN:
978-90-446-2163-1
EAN:
9789044621631
ASW:
Algemeen boek
Technische gegevens
Formaat (hoogte):
23 cm
Omvang:
394 pagina's
Bindwijze:
Ingenaaid
Bibliografische annotatie
Vert. van: The marriage plot. - London : Fourth Estate, 2011. - 1e dr. Nederlandse uitg.: 2011.
Annotatie
In de jaren tachtig van de 20e eeuw hebben twee studenten en een studente tijdens en vlak na hun afstuderen aan een Amerikaanse universiteit een complexe verhouding.
Flaptekst
Jeffrey Eugenides (Detroit, 1960) is een van de grootste Amerikaanse schrijvers van dit moment. Zijn debuutroman De zelfmoord van de meisjes werd verfilmd door Sofia Coppola. In 2003 kreeg Eugenides de Pulitzer Prize, de belangrijkste Amerikaanse literaire prijs, voor zijn tweede roman, Middlesex, waarvan meer dan drie miljoen exemplaren werden verkocht.

Terwijl haar Amerikaanse medestudenten zich verdiepen in de onleesbare modieuze filosofen van het moment, leest de 22-jarige Madeleine Hanna negentiende-eeuwse Engelse liefdesromans, die haar alles over het huwelijksleven kunnen vertellen. Madeleine is keurig, iets te degelijk voor haar bohemienvrienden, en haar studententijd is tot nu toe niet heel opwindend geweest.
De kennismaking met twee jongens zal haar leven evenwel volledig veranderen. Leonard Morton is een charismatische eenling die over een onuitputtelijke hoeveelheid energie lijkt te beschikken. Tegelijk is haar vroegere goede vriend Mitchell Grammaticus geobsedeerd door de gedachte dat Madeleine en hij zijn voorbestemd voor eeuwig samen te zijn.
Huwelijk is een prachtige roman over een driehoeksrelatie tussen jonge, opgroeiende mensen, een eeuwenoud thema dat Jeffrey Eugenides een geheel eigentijdse dimensie weet te geven. Zelden werd de werking van het menselijk hart nauwkeuriger en mooier beschreven dan in deze briljante roman over de schittering en de wisselvalligheid van de liefde.
In Amerika en de rest van de wereld werd jarenlang uitgekeken naar deze roman, Eugenides eerste in negen jaar, en de verschijning ervan wordt beschouwd als een van de grote literaire sensaties van het decennium.
Literaire adressenbank
Uitgever
Interviews
Delen