IJstijd
roman
Maartje Wortel
Auteur:
Uitgegeven:
Amsterdam, 2014
Taal:
Nederlands
Verschijningsdatum:
7 januari 2014
Indeling
Medium:
Boek
Fictie / Non-fictie:
Fictie
Trefwoord(en):
NUR:
Literaire roman, novelle (301)
Codes
ISBN:
978-90-234-8541-4
EAN:
9789023485414
ASW:
Algemeen boek
Technische gegevens
Formaat (hoogte):
20 cm
Omvang:
234 pagina's
Bindwijze:
Ingenaaid
Flaptekst
James Dillard laat het leven over zich heen komen. Hij woont in hotels, bestelt Franse kazen en dure wijnen en gaat soms met een meisje naar bed. Maar met Marie is het anders. Voor het eerst heeft hij het idee dat er echt iets van hem gevraagd wordt. Tussen James en Marie ontwikkelt zich een uitzonderlijke liefde. Op een klein Zweeds eiland gaat het toch mis: waar James houvast vindt, zakt Marie steeds verder weg in haar zelfverkozen isolement.

Niet veel later krijgt James telefoon. Monica, redacteur van een literaire uitgeverij, heeft een verzoek. Of James een boek wil schrijven. Hij stemt toe, in de hoop eindelijk verlost te worden van zijn verdriet, door opnieuw iemand te worden.

IJstijd is een geestige, ontroerende en slimme roman over de liefde, literatuur en identiteit. Bepaal jij wie je bent, of word je gedefinieerd door de omstandigheden?
Video

Video: Iris Koppe en Bart Voorsluis

Schrijven is voor Maartje Wortel als wandelen in een onbekende stad. Ze schrijft associatief, zonder vooropgezet plan. De beelden en woorden dienen zich als vanzelf aan. Pas achteraf kan ze het plan van die stad in kaart brengen.
Zo schreef ze ook haar nieuwste roman, IJstijd, over een man die op verzoek van de redactrice van een literaire uitgeverij een boek schrijft. Hij worstelt met de vraag of hij dat wel zelf wil of dat hij het alleen maar doet omdat het van hem wordt gevraagd. De roman verbeeldt de zoektocht van een man naar zijn identiteit, naar de waarachtigheid van zijn handelen. De leegheid die hij voelt, zegt ook iets over de leegheid van onze tijd.
Opname: Amsterdam, 13 mei 2014.

Opnamedatum: 13-05-2014

Literaire adressenbank
Uitgever
Nieuws
Literaire Prijzen
Relevante links
Delen