Ik, Hendrickje Stoffels
Sylvie Matton
Auteur:
Uitgegeven:
Amsterdam, 1999
Uitgeverij:
Taal:
Nederlands
Met betrekking tot de oorspronkelijke uitgave
Titel:
Moi, la putain de Rembrandt
Jaar van uitgave:
1998
Plaats van uitgave:
Paris
Uitgever:
Plon
Vertaald uit:
Frans
(Overige) personen
Vertaling:
Indeling
Medium:
Boek
Codes
ISBN:
90-6974-343-4
EAN:
9789069743431
ASW:
Algemeen boek
Technische gegevens
Formaat (hoogte):
21 cm
Omvang:
223 pagina's
Bindwijze:
Ingenaaid
Bibliografische annotatie
Vert. van: Moi, la putain de Rembrandt. - Paris : Plon, 1998. - Met lit. opg.
Annotatie
In een lange innerlijke monoloog vertelt Hendrickje Stoffels, eerst dienstmeid, daarna maîtresse van Rembrandt, over haar leven met hem van 1649 tot 1663.
Flaptekst
In 1649 treedt het naïeve plattelandsmeisje Hendrickje Stoffels in dienst bij meesterschilder Rembrandt van Rijn in de Amsterdamse Breestraat. Samen met heertje Dircx verzorgt zij het huis en de opvoeding van Rembrandts zoon Titus.

Algauw vraagt Rembrandt haar voor hem te poseren en het duurt niet lang of ze wordt zijn minnares. Hun liefde wordt echter gedwarsboomd door een jaloerse Geertje, veroordeeld door de Kerk, de boze volksmond en ongunstig gestemde regenten en zwaar op de proef gesteld door vele schuldeisers en uiteindelijk door de pest.

Ik, Hendrickje Stoffels biedt vanuit het perspectief van de jonge Hendrickje een fascinerende kijk op het leven in het huis en atelier van Nederlands beroemdste schilder, waarbij ook veel andere bekende personen uit de Gouden Eeuw ten tonele verschijnen, zoals dokter Tulp, Joost van den Vondel en Govert Flinck. Op de achtergrond komt het Amsterdam van de zeventiende eeuw met haar stinkende grachten, het geflikker van de lantaarns aan de houten huizen en het gekrijs van de hoeren aan de schandpaal prachtig tot leven.
Locaties
Literaire adressenbank
Uitgever
Delen