In dit gevreesd gemis
het leven van Willem Kloos
Bart Slijper
Auteur:
Uitgegeven:
Amsterdam, 2012
Uitgeverij:
Taal:
Nederlands
Verschijningsdatum:
10 september 2012
Indeling
Medium:
Boek
Fictie / Non-fictie:
Non-fictie
Trefwoord(en):
SISO:
Schrijvers; afzonderlijk (855.6)
NUR:
Biografieën literaire auteurs (321)
Codes
ISBN:
978-90-351-3529-1
EAN:
9789035135291
ASW:
Algemeen boek
Technische gegevens
Formaat (hoogte):
22 cm
Omvang:
325 pagina's
Met illustraties
Bindwijze:
Gebonden
Bibliografische annotatie
Met lit. opg., reg.
Annotatie
Biografie van de Nederlandse letterkundige (1859-1936).
Flaptekst
De dichter Willem Kloos (1859-1938) was in de ogen van zijn tijdgenoten een held zonder weerga. Met zijn opzienbarende kritieken verpletterde hij rond 1885 zowat de hele Nederlandse negentiende-eeuwse letterkunde, om zo ruim baan te maken voor een veel stralender kunst.
Maar in het dagelijks bestaan was Kloos kwetsbaar en werd hij beheerst door zijn gekneusde passies. Hij leverde zich bijna weerloos uit aan zijn grote geliefden, eerst Jacques Perk en later Albert Verwey, en beide keren was de afloop dramatisch. Zijn poëzie getuigt kervend van zijn liefde, of van de wanhoop en de haat toen hij zich bedrogen wist.
Midden jaren negentig moest Kloos na een zelfmoordpoging worden opgenomen in een inrichting. Daarna was zijn rol uitgespeeld.
In dit gevreesd gemis is het ontroerende en schokkende relaas van Kloos' zinderende liefde én van zijn opwindende rol als vernieuwer van de Nederlandse literatuur.

Bart Slijper publiceerde in 2007 de alom geprezen biografie van J.C. Bloem, Van alle dingen los. Als voorproefje van de biografie van Willem Kloos verscheen in 2010 Onder de blauwe oneindigheid, over de vriendschap tussen Kloos en Jacques Perk.

Over Onder de blauwe oneindigheid:
'Slijper schreef de uitstekend gedocumenteerde geschiedenis op als een meeslepend, hartverscheurend verhaal, met veel inlevingsvermogen, maar ook met de afstand die nodig is bij zoveel grote woorden van heetgebakerde zielen.' de volkskrant

Over Van alle dingen los:
'J.C. Bloem met al zijn hebbelijkheden kort, knap en krachtig geportretteerd. (...) Slijper vertelt dit alles op een uiterst plezierige manier, met tempo, humor en scherpte.' nrc handelsblad
Literaire adressenbank
Uitgever
Literaire Prijzen
Delen