Intussen in Europa
Hana Jakrlová
Auteur:
Uitgegeven:
Amsterdam, 2006
Uitgeverij:
Taal:
Nederlands
Met betrekking tot de oorspronkelijke uitgave
Titel:
Evropa v mezicase
Jaar van uitgave:
2006
Plaats van uitgave:
Praag
Uitgever:
Kant
Vertaald uit:
Tsjechisch
(Overige) personen
Vertaling:
Indeling
Medium:
Boek
Fictie / Non-fictie:
Non-fictie
Trefwoord(en):
SISO:
Fotografie als kunst (760.4)
Codes
ISBN:
978-90-5330-528-7
EAN:
9789053305287
ASW:
Algemeen boek
Technische gegevens
Formaat (hoogte):
25 cm
Omvang:
123 pagina's
Met foto's
Bindwijze:
Gebonden
Bibliografische annotatie
Vert. van: Evropa v mezicase. - Praag : Kant, 2006.
Annotatie
Fotoboek met stadssferen van een Tsjechische fotografe.
Flaptekst
Hana Jakrlov wierf jarenlang door Europa, van de Oeral in het uiterste oosten tot de westpunt van lerland. Dit wonderschone boek is de neerslag van haar reizen. Het biedt een interessant, maar ook vervreemdend en soms onthutsend beeld van een continent waar armoede en rijkdom zij aan zij lopen. Zo toont Jakrlov ns een foto die gemaakt lijkt in een verarmde stad uit haar vederland, maar die gewoon in Brussel genomen blijkt te zijn. Of andersom. Een fascinerend en ongewoon spek-takel is het gevolg. Intussen in Europa is een fraai boek dat tot nadenken stemt.
Hana Jakrlov erd in 1969 geboren in het Tsjechische Brno. Ze woonde in Praag, waar ze architectuur studeerde en later fotografie aan het Instituut voor Creatieve Fotografie aan de Silezische universiteit in Opava. In New York, waar ze aan het International Centre of Photography studeerde, ontdekte Jakrlov aar liefde voor het reizen. Ze fotografeerde negen steden in het kader van het project ''Europese cultuursteden van 2002'. De daaruit ontstane collectie 'Europeanen' werd internationaal tentoongesteld en gepubliceerd. Het werk van Hana Jakrlov ormde onder andere onderdeel van de exposities ';Tsjechische fotografie van de 20ste eeuw' in Praag en ''Hedendaagse Tsjechische fotografie' in New York. Werk van Jakrlov ugureert in diverse museale en particuliere collecties. Ze woont in Praag en New York.
'Ik vind dat de foto's van Hana Jakrlov iet alleen de enorme verscheidenheid van ons continint weergeven, maar dat daarop ook een heel scala aan existenti situaties te zien is: van hoop via verveling, nood en pijn tot (vluchtige) vreugde. Ik vind het fraai dat in haar werk het motief van muren, glasplaten, doorkijkjes, passages en etalages steeds opnieuw opduikt. Ja, dit is onze wereld van vandaag.' V av Havel
Locaties
Literaire adressenbank
Uitgever
Delen