Jan Pieterszoon Coen
de bedwinger van Indië
Joyce Tulkens
Auteur:
Uitgegeven:
Kampen, 2007
Uitgeverij:
Taal:
Nederlands
Indeling
Medium:
Boek
Fictie / Non-fictie:
Non-fictie
Trefwoord(en):
NUR:
Historische biografieën (681)
Codes
ISBN:
978-90-5977-197-0
EAN:
9789059771970
ASW:
Algemeen boek
Technische gegevens
Formaat (hoogte):
22 cm
Omvang:
288 pagina's
Bindwijze:
Ingenaaid
Bibliografische annotatie
Met lit. opg.
Annotatie
Het levensverhaal van Jan Pieterszoon Coen (1587-1629) die in dienst van de VOC in Indië opklom tot de hoogste post van gouverneur-generaal en met veel geweld de inheemse bevolking onderwierp.
Flaptekst
Dit is het meeslepende verhaal over de bedwinger van Indie Jan Pieterszoon Coen. Met niets en niemand ontziende volharding knechtte hij in 1619 het koninkrijk Jacatra en stichtte Batavia.

Wie was deze man die voor de geschiedenis van zoveel betekenis is geweest? Als VOC-dienaar was hij zijn lastgevers de baas in kennis van Indie in organisatorisch vermogen, in visie en in durf. Hij bezat de gave de Indische mensen en hun vorsten te doorgronden, en dit inzicht te gebruiken om hen in hun eigen spel van intrigue te verslaan.
,br> Zijn karakter wordt gevormd als hij op dertienjarige leeftijd naar Rome wordt gestuurd om het boekhoudvak te leren. Hij komt in een wereld van wulpsheid, weelde en wreedheid. Naast boekhoudkundige degelijkheid vertoont hij ook grilliger trekken. Zo is er zijn hardvochtige reactie op de vrijages van zijn pleegkind, kort na de dood van zijn jonge dochtertje. De woede dat zijn wetten en bevelen werden overtreden, zelfs in zijn eigen huis, en het weinige geluk dat hem in zijn persoonlijke leven vergund was, maakten van hem een monster.

Jan Pieterszoon Coen is een meeslepend verhaal over een buitengewoon interessant, complex maar uiteindelijk niet onsymphatiek mens.

Joyce Tulkens werkt als vormgever in Singapore. Daarnaast schrijft ze. Ze publiceerde een zestal boeken, waaronder een roman over Jacoba van Beieren en de biografie van hofschilder Antonis Mor. Het meeste opzien baarde haar biografie over Poncke Princen.
Literaire adressenbank
Uitgever
Delen