Kinderen die de wereld hebben veranderd
Floris van Straaten
Uitgegeven:
Den Haag, 2014
Taal:
Nederlands
Met betrekking tot de oorspronkelijke uitgave
Vertaald uit:
Engels
(Overige) personen
Indeling
Medium:
Boek
Fictie / Non-fictie:
Non-fictie
SISO's:
Maatschappelijk welzijn - Maatschappijkritiek; algemeen (309)Bijzondere onderwerpen uit de algemene rechtswetenschap (390.9)
NUR:
Cultuur- en mentaliteitsgeschiedenis (694)
Codes
ISBN:
978-94-918331-8-2
EAN:
9789491833182
ASW:
Algemeen boek
Technische gegevens
Formaat (hoogte):
24 cm
Omvang:
287 pagina's
Met illustraties
Bindwijze:
Ingenaaid
Bibliografische annotatie
Een initiatief van Peter de Ruiter.
Annotatie
Verhalen over twintig kinderen die in verzet kwamen tegen allerlei vormen van onrecht.
Flaptekst
Kinderen die de wereld hebben veranderd

Wat is de overeenkomst tussen Malala en Anne Frank? Ze hebben beiden de ogen van de wereld geopend. Ze hebben ons gewezen op het onrecht dat hun en andere kinderen wordt
aangedaan. Malala is doelbewust ten strijde getrokken voor haar recht op onderwijs. Anne Frank is ongewild een symbool geworden van het effect dat oorlog heeft op het leven van
kinderen. Het boek 'Kinderen die de wereld hebben veranderd' beschrijft twintig kinderen die de aandacht hebben gevestigd op ernstige problemen in onze maatschappij en die een bijdrage hebben geleverd aan de oplossing. Als kind hebben ze onze wereld een klein beetje ten goede gekeerd.

Kinderen als Iqbal Masih, Andrew Adansi, Ishmael Beah en Nujood Ali hebben hun stem laten horen over kinderarbeid, discriminatie, kindhuwelijken, armoede, uitsluiting van onderwijs, oorlog, ziekten en hongersnood. Ze zijn gehoord, ondanks of misschien juist dankzij hun jonge leeftijd. Kim Phuc, Ruby Bridges, Nkosi Johnson en Helen Keller hebben zich niet in hun lot geschikt en de strijd aangebonden. Andere kinderen en volwassenen putten inspiratie uit hun doorzettingsvermogen.

Wie zijn deze kinderen? Wat hebben ze gedaan, waarom en wat heeft hen geïnspireerd? Wat is het effect van hun daden en wat moet er nog worden gedaan? Kinderen die de wereld hebben veranderd geeft de kinderen een stem. Hun verhalen stellen een voorbeeld en tonen aan: verandering is wel degelijk mogelijk, het heeft zin om op te staan tegen onrecht - of je nu kind bent of volwassene. Dat is de les die we van hen kunnen leren.

'Kinderen die de wereld hebben veranderd' verschijnt 20 november 2014, de 25-ste verjaardag van het VN Kinderrechtenverdrag.
Literaire adressenbank
Uitgever
Delen