Korte verhandeling over God, de mens en zijn geluk
Spinoza
Auteur:
Uitgegeven:
Amsterdam, 2011
Uitgeverij:
Taal:
Nederlands
(Overige) personen
Bezorging:
Indeling
Medium:
Boek
Fictie / Non-fictie:
Fictie
SISO:
Werken van wijsgeren (155.3)
NUR:
Vertaalde literaire roman, novelle (302)
Codes
ISBN:
978-90-284-2395-4
EAN:
9789028423954
ASW:
Algemeen boek
Technische gegevens
Formaat (hoogte):
21 cm
Omvang:
231 pagina's
Bindwijze:
Ingenaaid
Bibliografische annotatie
Met lit. opg.
Annotatie
Vertaling met commentaar van een van de vroegste geschriften van de Nederlandse wijsgeer, geschreven omstreeks 1660, dat tegelijk een inleiding is in zijn denken.
Flaptekst
Spinoza schreef Korte verhandeling over God, de mens en zijn geluk op verzoek van zijn vrienden, zodat zij zijn redeneringen beter konden bestuderen. In hun enthousiasme vertaalden enkelen van hen Spinoza’s Latijnse tekst naar het Nederlands. Het Latijnse manuscript is verloren gegaan, maar die zeventiende-eeuwse Nederlandse vertaling is in de negentiende eeuw teruggevonden.

Korte verhandeling over God, de mens en zijn geluk uit circa 1660 is waarschijnlijk Spinoza’s eerste geschrift. Het kan worden gezien als een eerste poging om zijn visie op God, de mens en zijn geluk op papier te zetten, maar van publicatie zag hij af. Zijn gedachten evolueerden zo, dat hij besloot opnieuw te beginnen. Zodoende ontstond zijn hoofdwerk Ethica en bleef de Korte verhandeling onvoltooid.

Nu wordt dit belangrijke eerste geschrift eindelijk in een moderne hertaling uitgegeven. De hoofdtekst gaat vergezeld van het commentaar dat Spinoza zelf in het manuscript van de vertaling er later nog heeft bijgeschreven. Bij dit geheel geeft Jan Knol uitleg en commentaar.

Zo biedt de Korte verhandeling de geoefende lezer een aantrekkelijke kennismaking met de tijdloze filosofie van Spinoza. Deze omvat alles, en helpt ons nadenken over hedendaagse brandende vragen over godsdienst, ecologie, psychologie, sociologie, politiek en vooral ook ethiek.
Literaire adressenbank
Uitgever
Delen