Korte verhandeling van god, de mens en zijn welstand
in hedendaags Nederlands (parallele uitgave)
Spinoza
Auteur:
Uitgegeven:
2011
Uitgeverij:
Taal:
Nederlands
(Overige) personen
Vertaling:
Indeling
Medium:
Boek
Fictie / Non-fictie:
Non-fictie
NUR:
Filosofie algemeen (730)
Codes
ISBN:
978-90-79578-36-8
EAN:
9789079578368
ASW:
Algemeen boek
Technische gegevens
Formaat (hoogte):
24,9 cm
Omvang:
452 pagina's
Met illustraties
Bindwijze:
Gebonden
Flaptekst
MET EEN VOORWOORD DOOR WIM KLEVER

De Korte Verhandeling van Spinoza is een vroege versie van zijn Ethica en daarom van grote waarde. De tekst is echter niet in 'geometrische trant' geschreven, maar als doorlopende tekst en in lastig toegankelijk Nederlands.
Deze nieuwe editie biedt naast de originele tekst - het zgn. manuscript A. in de editie van Mignini, 1851 - een zeer leesbare geannoteerde vertaling. De originele editie is integraal weergegeven met alle voetnoten, margeteksten en appendices. Dit geeft de lezer volledige toegang tot de brontekst.
Bovendien is deze editie voorzien van een uitgebreide analyse van de waarde en relevantie van de Korte Verhandeling, waarin onder meer de ontdekking, de samenstelling en het waarschijnlijke ontstaan van de tekst worden beschreven.
Een schematische vergelijking met de Ethica, waarvan de Korte verhan- deling de voorloper is, maakt deze editie tot een uniek hulpmiddel bij het bestuderen van de ontwikkeling van Spinoza's denken. De lezer krijgt zo een goed beeld van de inhoudelijke waarde van de Korte Verhandeling die, zoals uit de analyse blijkt, zeer dicht bij de Ethica staat.
Literaire adressenbank
Uitgever
Delen