Lage streken
Herta Müller
Auteur:
Uitgegeven:
Breda, 2012
Uitgeverij:
Taal:
Nederlands
Met betrekking tot de oorspronkelijke uitgave
Titel:
Niederungen
Jaar van uitgave:
2010
Plaats van uitgave:
München
Uitgever:
Hanser
Vertaald uit:
Duits
(Overige) personen
Vertaling:
Indeling
Medium:
Boek
Fictie / Non-fictie:
Fictie
Trefwoord(en):
NUR:
Vertaalde literaire roman, novelle (302)
Codes
ISBN:
978-90-445-1796-5
EAN:
9789044517965
ASW:
Algemeen boek
Technische gegevens
Formaat (hoogte):
21 cm
Omvang:
185 pagina's
Bindwijze:
Gebonden
Bibliografische annotatie
Vert. van: Niederungen. - München : Hanser, 2010. - Oorspr. uitg.: Berlin : Rotbuch, 1984. - (Rotbuch ; 285).
Annotatie
Verhalen over het leven in Roemenië ten tijde van de communistische dictatuur.
Flaptekst
In Lage streken, een verzameling autobiografische vertellingen, schetst Herta Müller een portret van een boerendorp op het Roemeense platteland. Alle bewoners behoren tot de Duitssprekende minderheid, die wordt onderdrukt door het communistische regime. Müller verweeft de dromerige, onschuldige observaties van een kind met de grauwe en beladen werkelijkheid van de volwassenen.

De gecensureerde versie van Müllers debuut werd in 1982 in Roemenië gepubliceerd. Het manuscript werd het land uit gesmokkeld naar Duitsland, waar het de schrijfster in korte tijd grote literaire bekendheid bezorgde. Het werd in 2010 heruitgebracht in originele vorm, waarvan Lage streken de vertaling is. Dit literaire meesterwerk vormt de kiem van een indrukwekkend oeuvre.

Herta Müller (Roemenië, 1953) woont en werkt sinds 1987 in Duitsland. Voordat ze in 2009 de Nobelprijs voor Literatuur ontving, was ze al onderscheiden met onder meer de Kleist-prijs, de Marieluise-Fleisser-prijs en de Europese Literatuurprijs.
Bij De Geus verschenen eerder Ademschommel, Vandaag was ik mezelf liever niet tegengekomen, Hartedier, De vos was de jager, Reizigster op één been, Barrevoetse februari, De mens is een grote fazant, De rokkenjager en diens bijdehante tante en De koning buigt, de koning moordt.
Literaire adressenbank
Uitgever
Eigen recensies Literatuurplein
Delen