Max Havelaar
of de koffiveilingen der Nederlandsche Handelmaatschappy
Multatuli
Auteur:
Uitgegeven:
Amsterdam, 2011
Editie:
4e dr.
Uitgeverij:
Taal:
Nederlands
Verschijningsdatum:
1 maart 2011
Met betrekking tot de oorspronkelijke uitgave
Jaar van uitgave:
1998
(Overige) personen
Commentaar:
Indeling
Medium:
Boek
Fictie / Non-fictie:
Fictie
NUR:
Literaire roman, novelle (301)
Codes
ISBN:
978-90-446-1763-4
EAN:
9789044617634
ASW:
Algemeen boek
Technische gegevens
Formaat (hoogte):
23 cm
Omvang:
418 pagina's
Met illustraties
Bindwijze:
Gebonden
Bibliografische annotatie
1e dr. deze uitg.: Amsterdam : Prometheus ; Amsterdam : Bakker, 1998. - (Nederlandse klassieken ; dl. 15). - Uitg. gebaseerd op de historisch-kritische uitg. in 2 dl.: Assen [etc.] : Van Gorcum, 1992. - Bevat de door de auteur zelf herz. 5e (i.e. 6e) uitg. : Rotterdam : Elsevier, 1881. - Oorspr. uitg.: Amsterdam : De Ruyter, 1860
Annotatie
Een Nederlandse bestuursambtenaar in Indië komt in conflict met een inlandse vorst. Deze editie is gebaseerd op de historisch-kritische uitgave in twee delen die in 1992 werd bezorgd door Annemarie Kets. De tekst is die van de laatste door de auteur zelf herziene druk (1881).
Flaptekst
Op 4 januari 1856 werd Eduard Douwes Dekker benoemd tot assistent-resident van Lebak. Precies drie maanden later volgde zijn ontslag. De kwestie-Lebak was geboren. In 1859 zou Douwes Dekker op een Brusselse zolderkamer, in nauwelijks een maand tijd, over deze affaire de roman Max Havelaar schrijven.

Dit onder het pseudoniem Multatuli verschenen werk bleek een genadeloze afrekening te zijn met zijn superieuren, en schetste bovendien een weinig verheffend beeld van de Nederlandse bemoeienis met het rijk van Insulinde. De titelheld van Max Havelaar is een bevlogen man, een idealist die voortdurend in conflict komt met zijn omgeving. Als Indisch ambtenaar doet hij een aanval op het koloniale systeem, eenmaal terug in Nederland zoekt hij de confrontatie met de profiteurs van dat systeem, belichaamd in de koffiemakelaar Droogstoppel. Het decor is historie geworden, maar Havelaars strijd voor gerechtigheid is nog steeds actueel.
Literaire adressenbank
Uitgever
Delen