Max Havelaar
Multatuli
Auteur:
Uitgegeven:
Amsterdam, 2012
Serietitel:
Perpetua reeks
Taal:
Nederlands
Met betrekking tot de oorspronkelijke uitgave
Jaar van uitgave:
1860
Plaats van uitgave:
Amsterdam
Uitgever:
De Ruyter
(Overige) personen
Indeling
Medium:
Boek
Fictie / Non-fictie:
Fictie
Genre(s):
NUR:
Literaire roman, novelle (301)
Codes
ISBN:
978-90-253-6947-7
EAN:
9789025369477
ASW:
Algemeen boek
Technische gegevens
Formaat (hoogte):
23 cm
Omvang:
370 pagina's
Bindwijze:
Gebonden
Bibliografische annotatie
Oorspr. uitg.: Amsterdam : De Ruyter, 1860.
Annotatie
Een Nederlandse bestuursambtenaar in Indië komt in conflict met een inlandse vorst. De tekst in dit deel in de reeks Perpetua met meesterwerken uit de wereldliteratuur is gebaseerd op de vijfde druk uit 1881, de laatste door de auteur herziene uitgave. Nieuw is een nawoord door Marita Mathijsen.
Flaptekst
De lange ondertitel van Max Havelaar, ‘of de koffij-veilingen der Nederlandsche Handel-Maatschappij’, riep destijds veel kritiek op. Het boek leest inderdaad allerminst als een bedrijfsgeschiedenis. Veel meer is het een aanklacht: tegen koloniale uitbuiting en een corrupte bureaucratie in het Nederlands-Indië van de negentiende eeuw, en tegen de in eigen ogen oneerlijke behandeling van auteur Eduard Douwes Dekker, zelf een gewezen ambtenaar in de Oost. Door de misstanden die het blootlegde, reikte de invloed van Max Havelaar tot ver buiten de literaire wereld.

‘Een boek waarin op een helse manier de spot wordt gedreven met de droogstoppels van de maatschappij, die gezet worden tegenover het eeuwige drama van idealisten die het onderspit delven en slachtoffer worden van hun eigen dromen.’ - Marita Mathijsen
Locaties
Literaire adressenbank
Uitgever
Delen