Muizen en mensen
John Steinbeck
Auteur:
Uitgegeven:
Amsterdam, 2018
Editie:
Eerste druk
Taal:
Nederlands
Met betrekking tot de oorspronkelijke uitgave
Titel:
Of mice and men
Jaar van uitgave:
1937
Uitgever:
Covici
Vertaald uit:
Engels
(Overige) personen
Vertaling:
Indeling
Medium:
Boek
Fictie / Non-fictie:
Fictie
NUR:
Vertaalde literaire roman, novelle (302)
Codes
ISBN:
978-90-282-8095-3
EAN:
9789028280953
ASW:
Algemeen boek
Technische gegevens
Formaat (hoogte):
22 cm
Omvang:
135 pagina's
Bibliografische annotatie
Vertaling van: Of mice and men. - Covici, Friede, inc., 1937. - Oorspronkelijke Nederlandse uitgave: Amsterdam : Wereldbibliotheek, 1941.
Annotatie
Twee Californische landarbeiders, van wie een zwakbegaafd is en volkomen afhankelijk van zijn vriend, vinden werk op een ranch waar de zwakbegaafde man in grote problemen komt omdat hij zijn eigen kracht niet kent.
Flaptekst
De Amerikaanse schrijver en Nobelprijswinnaar John Steinbeck werd op slag wereldberoemd toen hij in 1937 Of Mice and Men publiceerde. Nu is er een prachtige nieuwe vertaling van dat meesterwerk, door Peter Bergsma.
De hoofdpersonen George en de mentaal zwakke Lennie zijn onafscheidelijk. Als Lennie wordt beschuldigd van aanranding van een meisje moeten ze op zoek naar ander werk, dat ze vinden op de boerderij van de vader van Curley. Maar ook daar gaat het mis. Curley merkt dat zijn vrouw met de mannen flirt en daagt Lennie uit. In het gevecht dat daarop volgt verbrijzelt Lennie Curleys hand. De zaak wordt in de doofpot gestopt, maar zijn vrouw zoekt Lennie opnieuw op, wat eindigt in een drama; George en Lennie moeten vluchten. Samen praten ze over hun eigen droomboerderijtje en de konijnen waar Lennie voor mag zorgen. Wat dan volgt is een even gruwelijk als aangrijpend einde van hun diepe vriendschap.
Muizen en mensen, oorspronkelijk geschreven als toneelstuk, is het ultieme boek over vriendschap en het noodlot.
Literaire adressenbank
Uitgever
Eigen recensies Literatuurplein
Delen