Neem bijvoorbeeld graniet
de Europese grondwet in verzen
Eugenijus Alisanka
Uitgegeven:
Amsterdam, 2011
Taal:
Nederlands
Met betrekking tot de oorspronkelijke uitgave
Jaar van uitgave:
2009
Uitgever:
Vrijdag
(Overige) personen
Medewerking:
Samenstelling:
Indeling
Medium:
Boek
Fictie / Non-fictie:
Fictie
Trefwoord(en):
SISO:
c. 1880 - heden (875)
NUR:
Poëzie (306)
Codes
ISBN:
978-90-234-6984-1
EAN:
9789023469841
ASW:
Algemeen boek
Technische gegevens
Formaat (hoogte):
20 cm
Omvang:
173 pagina's
Bindwijze:
Ingenaaid
Bibliografische annotatie
Titelp. vermeldt: Een project van het Brussels Dichterscollectief en Passa Porta. - Eerder verschenen o.d.t.: De Europese grondwet in verzen. - Antwerpen : Vrijdag, 2009. - (Cahier Passa Porta ; 1).
Annotatie
Proeve van een poëtische grondwet van de Europese Unie, met bijdragen van dichters uit alle lidstaten.
Flaptekst
Het blijft modderen met Europa. De instellingen in Brussel slagen er maar niet in om de mensen te inspireren, te charmeren of te raken. Europa sukkelt van crisis naar crisis en zweeft ver boven de hoofden van de burgers. Steeds sterker dringt zich de vraag op wat Europa is en wat het zou kunnen zijn.

David Van Reybrouck en Peter Vermeersch zochten naar een antwoord; ze vroegen tweeenvijftig dichters uit alle Europese landen om over het lot dat ons Europeanen samenbindt te dichten. Van alle aangeleverde poëzie maakten ze één lang gedicht: een poëtische grondwet die níét is gemaakt in opdracht van de Europese Commissie en geen poging is tot het ultieme compromis. Het is politiek in andere, opwindende zin: het maakt van Europa resoluut opnieuw een bron van artistieke inspiratie, creativiteit en culturele samenwerking buiten de instellingen om.

Europa wordt het onderwerp van een lang en mooi gesprek tussen de betrokken dichters. Ze omarmen de paradox: ze zijn vrolijk en zingen — en ze lijden.

David Van Reybrouck (1971), cultuurhistoricus, archeoloog en schrijver, debuteerde in 2001 met De plaag. Hij schreef twee toneelstukken, die Siel van die Mier en Missie, een roman, Slagschaduw, een pamflet, Pleidooi voor populisme, en het veelvuldig bekroonde Congo : een geschiedenis. Hij publiceerde door de jaren heen gedichten in diverse tijdschriften.

Peter Vermeersch (1972) is slavist en hoogleraar sociale wetenschappen aan de K.U.Leuven. Hij publiceert regelmatig essays en poëzie, en stelde de poëzieverzameling Het huis is groter aan de binnenkant samen, en de meertalige essaybundel Brieven aan Europa.

David Van Reybrouck en Peter Vermeersch leiden samen het Brussels Dichterscollectief.
Literaire adressenbank
Uitgever
Delen