Omdat je het waard bent
nieuw licht op eigenliefde
Marja Pruis
Auteur:
Uitgegeven:
Amsterdam, 2017
Serietitel:
Nieuw licht
Serienummer:
6e editie
Uitgeverij:
Taal:
Nederlands
Indeling
Medium:
Boek
Fictie / Non-fictie:
Non-fictie
SISO's:
Overige onderwerpen (415.9)Overige onderwerpen uit de sociale psychologie (305.9)
NUR:
Filosofie algemeen (730)
Codes
ISBN:
978-90-263-3844-1
EAN:
9789026338441
ASW:
Algemeen boek
Technische gegevens
Formaat (hoogte):
19 cm
Omvang:
99 pagina's
Bibliografische annotatie
Bevat ook fragmenten uit: Maximen / Fran├žois de La Rochefoucault ; Nederlandse vertaling Maarten van Buuren. - Met literatuuropgave.
Annotatie
Filosofisch essay over de rol van ijdelheid en onbaatzuchtigheid in onze huidige maatschappij aan de hand van de denkbeelden van 17e-eeuwse denker De la Rochefoucauld.
Flaptekst
Op scherpe en humoristische wijze gaat Marja Pruis in Omdat je het waard bent op zoek naar een ik dat niet geliked hoeft te worden. Zo geeft zij antwoord op de vraag of de mens misschien meer van zichzelf is gaan houden. Pruis werd voor haar essaybundel Kus me, straf me genomineerd voor de AKO Literatuurprijs, en won de Jan Hanlo Essayprijs.

'Wat wij houden voor een deugd,' schreef La Rochefoucauld (1613-1680), 'is vaak niets anders dan een combinatie van gebeurtenissen en belangen die moedwillig of door het toeval bij elkaar worden gebracht.' De denker ontmaskerde met zijn Maximen de zeventiende-eeuwse moraal als een verkapt machtsmiddel.
De schijnmoraal die hij voor zijn tijd wist bloot te leggen, lijkt in onze tijd weer boven te komen drijven in de gevierde successen, zelffelicitaties en opzichtige liefdadigheid op sociale media. 'We wimpelen lof af om nogmaals geprezen te worden,' zou La Rochefoucauld zeggen. En zo vieren we de hele dag ons eigen ik.
Literaire adressenbank
Uitgever
Delen