Onrustige jeugd
prelude op de Russische revolutie
Konstantin Paustovski
Uitgegeven:
Amsterdam [etc.], 2000
Editie:
10e dr
Serietitel:
Privé-domein
Serienummer:
nr. 32
Uitgeverij:
Taal:
Nederlands
Verschijningsdatum:
1 januari 1976
Met betrekking tot de oorspronkelijke uitgave
Titel:
Bespokojnaja junost
Jaar van uitgave:
1990
Uitgever:
Verre jaren. Gevolgd door: Begin van een onbekend tijdperk
Vertaald uit:
Russisch
(Overige) personen
Vertaling:
Indeling
Medium:
Boek
Fictie / Non-fictie:
Non-fictie
SISO's:
Schrijvers; afzonderlijk (855.6)19e - 20e eeuw; algemeen (944.9)
NUR:
Biografieën literaire auteurs (321)
Codes
ISBN:
90-295-3326-9
EAN:
9789029533263
ASW:
Algemeen boek
Technische gegevens
Formaat (hoogte):
20 cm
Omvang:
293 pagina's
Bindwijze:
Ingenaaid
Bibliografische annotatie
Verschijnt onregelmatig. - Vert. van: Bespokojnaja junost. - Vervolg op: Verre jaren. Gevolgd door: Begin van een onbekend tijdperk. - 1e dr. Nederlandse uitg.: Amsterdam : De Arbeiderspers, 1976. - Vanaf 1993 plaats van uitg. ook: Amsterdam [etc.].
Annotatie
Tweede deel van de zesdelige autobiografie van de Russische schrijver (1892-1968), waarin hij de oorlogsperiode 1914 tot 1917 beschrijft die hij als arbeider en ziekenverzorger aan het front doorbracht.
Flaptekst
Onrustige jeugd is het tweede deel van de zesdelige herinneringen van Paustovskij. Met dit van de tsarentijd tot het tijdperk van Kosvgin lopende memoriaal heeft de in 1968 overleden Paustovskij zich geschaard onder de imposantste autobiografen van onze tijd. In Onrustige jeugd beschrijft Paustovskij de gebeurtenissen aan de vooravond van de Eerste Wereldoorlog en deze oorlog zelf, die mede door de Russische nederlagen tot een prelude wordt van de Russische revolutie. De jonge Kostik, wegens broederdienst vrij van militaire dienst, studeert aanvankelijk nog aan de universiteit. Maar de mobilisatie en de oorlogssfeer veroorzaken bij hem een diepe persoonlijke crisis. Hij staakt zijn studie in Kiev, vertrekt naar: Moskou en werkt als arbeider, tramconducteur en visser, op de vlucht voor zichzelf. Hij meldt zich als ziekenverzorger bij het leger en maakt kennis met de verschrikkingen van het front. In deze grote paniek beleeft hij niettemin een van zijn meest intense liefdesavonturen.
Literaire adressenbank
Uitgever
Delen