Ontjoodst door de wetenschap
de wetenschappelijke en menselijke integriteit van Arie de Froe tijdens de bezetting
Hans Ulrich Jessurun d'Oliveira
Uitgegeven:
Amsterdam, 2015
Taal:
Nederlands
Verschijningsdatum:
15 april 2014
(Overige) personen
Indeling
Medium:
Boek
Fictie / Non-fictie:
Non-fictie
SISO:
Overige onderwerpen (600.9)
NUR:
Historische biografieën (681)
Codes
ISBN:
978-90-896474-5-0
EAN:
9789089647450
ASW:
Algemeen boek
Technische gegevens
Formaat (hoogte):
21 cm
Omvang:
222 pagina's
Met illustraties
Bindwijze:
Ingenaaid
Bibliografische annotatie
Met een inleiding van: Abram de Swaan. Met bijdragen van: Jaap Cohen, Hans Ulrich Jessurun d'Oliveira, André J.F. Köbben, Derk Venema en Machteld Roede.
Annotatie
Artikelen over de fysisch antropoloog Arie de Froe, die tijdens de Tweede Wereldoorlog slim gebruikmaakte van de rassenleer van de nazi's en daarmee honderden Portugese Joden wist te 'ontjoodsen'.
Flaptekst
In de zomer van 1943 verscheen vanuit de Universiteit van Amsterdam een rapport getiteld ,Die Anthropologie der sogenannten portugiesischen Juden in den Niederlanden. Het was opgesteld door de fysisch antropoloog Arie de Froe en bevatte foto's van een groot aantal Portugese Joden. De conclusie van het werk luidde dat Portugese Joden veeleer tot het westmediterrane of het alpiene ras behoorden, wat impliceerde dat zij 'gesperrt' waren: uitgesloten van deportatie.

Ook met individuele attesten heeft De Froe in de Tweede Wereldoorlog veel joden weten te 'ontjoodsen'. Tegen de verdrukking in heeft hij zijn wetenschappelijke expertise bewust gebruikt en misbruikt om mensenlevens te redden. Om die reden werd de latere rector magnificus postuum geëerd met de Yad Vashem-onderscheiding en door het Holocaustmuseum in Jeruzalem tot 'Rechtvaardige onder de Volkeren' verklaard. De Froe's verhaal is interessant in het licht van de hedendaagse discussies over wetenschappelijke en professionele integriteit. Is het mogelijk om waardevrije wetenschap te bedrijven? Gaat menselijke integriteit boven de professionele?
Literaire adressenbank
Uitgever
Delen