Onzichtbare man
Ralph Ellison
Auteur:
Uitgegeven:
Amsterdam, 2017
Editie:
Tweede, volledig herziene druk
Serietitel:
LJ Veen Klassiek
Uitgeverij:
Taal:
Nederlands
Met betrekking tot de oorspronkelijke uitgave
Titel:
Invisible man
Jaar van uitgave:
1947
Plaats van uitgave:
New York
Uitgever:
New American Library
Vertaald uit:
Engels
(Overige) personen
Vertaling:
Indeling
Medium:
Boek
Fictie / Non-fictie:
Fictie
Trefwoord(en):
NUR:
Vertaalde literaire roman, novelle (302)
Codes
ISBN:
978-90-204-1522-3
EAN:
9789020415223
ASW:
Algemeen boek
Technische gegevens
Formaat (hoogte):
23 cm
Omvang:
525 pagina's
Bibliografische annotatie
Vertaling van: Invisible man. - New York : New American Library, 1947. - (Signet book ; Q 2722). - 1e druk: Amsterdam : De Arbeiderspers, ©1988. - (Grote ABC ; nr. 609).
Annotatie
Een zwarte man voelt, in het begin van de 20e eeuw, hoe diep rassendiscriminatie in de Amerikaanse samenleving is geworteld, ook al is de slavernij al lang afgeschaft.
Flaptekst
‘Onzichtbare man’ van Ralph Ellison is het verhaal van een jonge, hoogopgeleide zwarte man, die geen kans krijgt om te slagen in een gesegregeerde maatschappij die weigert hem als een menselijk wezen te zien. Het verhaal volgt de fysieke en psychologische reis van de naamloze hoofdpersoon tegen de achtergrond van New York in de eerste helft van de twintigste eeuw. Ellison weet als geen ander het brute naast het burleske en het komische naast het tragische te plaatsen in een roman die nu, 65 jaar na eerste verschijning, relevanter en urgenter is dan ooit.

‘Onzichtbare man’ wordt alom geprezen als een van de beste Engelstalige romans van de twintigste eeuw. Onder anderen James Baldwin en Ta-Nehisi Coates lieten zich inspireren door de creatieve manier waarop Ellison een beeld schetst van een jonge zwarte man in het Amerika van vóór de burgerrechtenbeweging. Het boek stond model voor de memoires van Barack Obama.
Locaties
Literaire adressenbank
Uitgever
Delen