Oorlog in Amsterdam
Hans van den Berg
Uitgegeven:
[Etten-Leur], 2011
Uitgeverij:
TDM
Taal:
Nederlands
(Overige) personen
Secundaire auteur:
Indeling
Medium:
DVD Video
Fictie / Non-fictie:
Non-fictie
Trefwoord(en):
SISO:
Plaatsen; afzonderlijk (938.1)
Codes
ISBN:
-
Technische gegevens
Extra colofon:
1 dvd-video (95 min.)
Bibliografische annotatie
Nederlands en Engels gesproken, Nederlands ondertiteld.
Annotatie
Zwart-witbeelden van Amsterdam, van de prachtige stad van net voor de Tweede Wereldoorlog tot het in puin en ellende achtergelaten Amsterdam van na de oorlog.
Flaptekst
We zien het prachtige Amsterdam van net voor de Tweede Wereldoorlog en het in puin en ellende achtergelaten Amsterdam van na de oorlog. Van de Jodenbuurt, waarvan prachtige amateurbeelden zijn te zien, zal weinig meer overblijven.

Aan de hand van unieke kleurenbeelden zien we dat er ogenschijnlijk in 1940 nog weinig aan de hand is in Amsterdam. Ook als de Duitse troepen arriveren worden ze nog vriendelijk begroet. Aan het einde van de oorlog is het in Amsterdam verschrikkelijk. De Duitse bezetting heeft zijn tol geƫist. Amsterdam is deels verwoest, de Joden zijn opgepakt en afgevoerd. Als dan ook nog eens De Hongerwinter uitbreekt is het leed niet meer te overzien.

De vrolijke beelden van de bevrijding blijven in schril contrast staan van de indrukwekkende beelden van Amsterdam tijdens de Tweede Wereldoorlog. Amsterdam zal verder moeten maar zal nooit meer hetzelfde zijn.
Locaties
Literaire adressenbank
Uitgever
TDM
Delen