Oorlogszone Zoo
de Berlijnse dierentuin en de Tweede Wereldoorlog
Kevin Prenger
Auteur:
Uitgegeven:
[Amsterdam], 2015
Uitgeverij:
Taal:
Nederlands
Verschijningsdatum:
5 januari 2016
Indeling
Medium:
Boek
Fictie / Non-fictie:
Non-fictie
Trefwoord(en):
SISO:
Dierentuinen (592.4)
NUR:
Oorlog en vrede (689)
Codes
ISBN:
978-94-02-13857-3
EAN:
9789402138573
ASW:
Overig
Technische gegevens
Formaat (hoogte):
22 cm
Omvang:
103 pagina's
Met illustraties
Bibliografische annotatie
Met literatuuropgave.
Annotatie
Geschiedenis in woord en beeld van de Berlijnse dierentuin, waarbij de nadruk ligt op het nazibewind vanaf 1933, de Tweede Wereldoorlog en de wederopbouw in de jaren erna.
Flaptekst
Mei 1945. Aan de oorlog in Europa was een einde gekomen. Geallieerde bombardementen en huis-aan-huis-gevechten tussen de Wehrmacht en het Rode Leger hadden Berlijn veranderd in een ruïne.
Ook de imposante 19e-eeuwse dierentuin aan de rand van park Tiergarten had zwaar geleden onder het oorlogsgeweld. Vele uit koers geraakte bommen waren er neergekomen. Gedurende de Slag om Berlijn veranderde de zoo in een slagveld, toen tanks en granaten er hun verwoestende werking uitoefenden.
Het terrein van de eens zo druk bezochte topattractie was verworden tot een huiveringwekkend kraterlandschap. Overal lagen dode soldaten en karkassen van dieren. Nog geen 100 van de ongeveer 3.500 dieren overleefden.
“Oorlogszone Zoo” vertelt de aangrijpende geschiedenis van de Berlijnse dierentuin en zijn medewerkers en dieren in oorlogstijd. Ook de ontstaansgeschiedenis en wederopbouw komen aan bod.
Dit is het verhaal over hoe geweld en dictatuur de Berlijnse zoo zijn onschuld deden verliezen. Maar ook een verhaal over dierenliefde, menselijke overlevingskracht en de herrijzenis van het historische en maatschappelijke icoon dat de Berlijnse dierentuin nog steeds is.
Locaties
Literaire adressenbank
Uitgever
Delen