Passage Istanbul
Jan Paul Hinrichs
Uitgegeven:
[Amsterdam], 2001
Serietitel:
Het oog in 't zeil stedenreeks
Serienummer:
dl. 8
Uitgeverij:
Taal:
Nederlands
Verschijningsdatum:
1 januari 2001
(Overige) personen
Samenstelling:
Indeling
Medium:
Boek
Fictie / Non-fictie:
Non-fictie
SISO:
Plaatsen; afzonderlijk (948.1)
NUR:
Literaire essays (323)
Codes
ISBN:
90-76314-65-9
EAN:
9789076314655
ASW:
Algemeen boek
Technische gegevens
Formaat (hoogte):
22 cm
Omvang:
237 pagina's
Met illustraties en foto's
Bindwijze:
Ingenaaid
Bibliografische annotatie
Met lit. opg.
Annotatie
Bijdragen over de ervaringen van bekende binnen- en buitenlandse schrijvers en kunstenaars in Istanbul.
Flaptekst
Het Oog in 't Zeil Stedenreeks 8
Samengesteld door Jan Paul Hinrichs


Istanbul, Constantinopel en Byzantium zijn zwaarbeladen namen: weinig plaatsen spreken zo tot de verbeelding, zijn zo doordrenkt met melancholie. De Bosporus, de Gouden Hoorn en de Haghia Sophia behoren tot de bekendste plekken ter wereld, ook voor wie er nooit is geweest.

Passage Istanbul voert de lezer door de stad met behulp van gidsen als Lord Byron, Gustave Flaubert en Virginia Woolf. Gedichten die Konstantin Kavafis in de stad schreef, zijn voor het eerst in vertaling opgenomen. Reizigers die er rond 1900 verbleven, zijn Maurits Wagenvoort, Marius Bauer en Kees Valkenstein, en hun decadente Franse tijdgenoot Pierre Loti. Simenon interviewde Trotski als balling op de Prinseneilanden, en Joseph Brodsky, die de stad verafschuwde, schreef met zijn ¿Vlucht uit Byzantium¿ een van de mooiste essays over de stad. Voorts kijken we mee met Agatha Christie, James Bond en Graham Greene naar Istanbul in de film. Componist Theo Loevendie onthult in een interview hoe hij de Turkse volksmuziek in Istanbul ontdekte.

Dit achtste deel in de Het Oog in ¿t Zeil-Stedenreeks is weer geschreven voor reizigers én voor de thuisblijvers die samen met William Butler Yeats vanuit de leunstoel willen ¿Varen naar Byzantium¿.

¿Het is beslist een eer voor een stad, als er een deel aan wordt gewijd in de fraaie Het Oog in ¿t Zeil-stedenreeks.¿ -Vrij Nederland-


Locaties
Literaire adressenbank
Uitgever
Literaire excursies
Delen