Post mortem
roman
Peter Terrin
Auteur:
Uitgegeven:
Amsterdam, 2015
Editie:
Negende druk
Taal:
Nederlands
Met betrekking tot de oorspronkelijke uitgave
Jaar van uitgave:
2012
Plaats van uitgave:
Utrecht
Uitgever:
De Arbeiderspers
Indeling
Medium:
Boek
Fictie / Non-fictie:
Fictie
Trefwoord(en):
NUR:
Literaire roman, novelle (301)
Codes
ISBN:
978-90-234-9582-6
EAN:
9789023495826
ASW:
Algemeen boek
Technische gegevens
Formaat (hoogte):
20 cm
Omvang:
257 pagina's
Bibliografische annotatie
1e druk: Utrecht : De Arbeiderspers, ©2012.
Annotatie
Een schrijver ontloopt een etentje met een smoes over familie-omstandigheden, maar dan wordt zijn gezin echt getroffen door een ramp.
Flaptekst
`Wegens nogal moeilijke tijden in de familie. De nog onbekende schrijver Emiel Steegman staat onder de douche als hem plots het ultieme excuus te binnen schiet om op het laatste moment te ontsnappen aan een opgelegd diner met een delegatie Estse collega's. Het is een banaal zinnetje, vaag en tegelijk dringend. De vraag hoe deze fictieve `moeilijke tijden ingekleurd zullen worden door een ambitieuze biograaf die ergens in de toekomst zijn mailverkeer uitpluist, laat hem niet meer los, en bezorgt hem een briljant idee voor een nieuwe roman. Manmoedig besluit Steegman dat de tijd gekomen is om voor het eerst zijn persoonlijk leven in de literaire strijd te werpen.
Tot Renée, zijn dochtertje van bijna vier, wordt getroffen door het noodlot
Een even intense als ingenieuze roman over de begeestering van een schrijver, de liefde van een vader en de angst van een man om na zijn dood zijn leven te verliezen.
Video

Video: Iris Koppe en Joey Boink

Peter Terrin is op uitnodiging van het Letterenfonds een maand te gast in het Schrijvershuis aan het Spui in Amsterdam. Het literaire klimaat in de Grachtengordel, zo heeft hij gemerkt, is minder barmhartig dan dat in Vlaanderen. Nederlandse schrijvers zijn, misschien vanwege de territoriumdrift in zo’n klein gebied, niet altijd erg lief voor elkaar.
Hij licht toe hoe in het verhaal van Post mortem werkelijkheid en fictie elkaar beïnvloeden en min of meer elkaars spiegelbeeld zijn. Daarbij komt dat hij zelf als schrijver met fictie heeft getracht de werkelijkheid te bezweren, zeker in het laatste deel van het boek.

Opnamedatum: 27-03-2013

Literaire adressenbank
Uitgever
Nieuws
Literaire Prijzen
Relevante links
Delen