Praktijkonderzoek op niveau
inspelen op onderzoeksdilemma's in zorg en welzijn
Joop Berding
Auteur:
Uitgegeven:
Bussum, 2013
Uitgeverij:
Taal:
Nederlands
Verschijningsdatum:
9 april 2013
(Overige) personen
Co-auteur:
Indeling
Medium:
Boek
Fictie / Non-fictie:
Non-fictie
SISO:
Sociaal-wetenschappelijk onderzoek (300.6)
NUR:
Mens en maatschappij algemeen (740)
Codes
ISBN:
978-90-469-0363-6
EAN:
9789046903636
ASW:
Schoolboek
Technische gegevens
Formaat (hoogte):
24 cm
Omvang:
109 pagina's
Met illustraties
Bindwijze:
Ingenaaid
Bibliografische annotatie
Met lit. opg.
Annotatie
Studieboek op hbo-niveau.
Flaptekst
Uit de praktijk van sociaalagogische opleidingen blijkt dat praktijkonderzoek zelden geheel volgens de fasen uit de methodologieboeken verloopt. Standaardwerken over praktijkonderzoek houden te weinig rekening met de weerbarstige praktijk.

Juist deze praktijk is het uitgangspunt van Praktijkonderzoek op niveau. Na een algemene beschouwing over de aard van praktijkonderzoek lopen de auteurs de verschillende onderzoeksfasen door en bespreken zij waar zich hindernissen kunnen voordoen. Eerst worden de onderzoeksopdracht en het onderzoeksplan besproken. Vervolgens gaan de auteurs in op het onderzoek zelf en het schrijven en presenteren van het onderzoeksverslag. Hierna besteden ze aandacht aan een onderbelicht fenomeen bij sociaalagogisch praktijkonderzoek: het publiceren van de onderzoeksresultaten. Het boek sluit af met criteria voor goed praktijkonderzoek.
Praktijkonderzoek op niveau bevat veel voorbeelden uit verslagen van werkelijk uitgevoerde onderzoeken. Ieder hoofdstuk sluit af met tips voor de desbetreffende onderzoeksfase.

Praktijkonderzoek op niveau is bedoeld voor bachelor- en masterstudenten van sociaalagogische hbo-opleidingen, met afstudeerrichtingen als pedagogiek, sociaalpedagogische hulpverlening, cultureel-maatschappelijke vorming en maatschappelijk werk en dienstverlening.

Joop Berding is onderzoeker bij het Kenniscentrum Talentontwikkeling en hogeschooldocent bij het Instituut voor Sociale Opleidingen van Hogeschool Rotterdam. Toby Witte is als lector Maatschappelijke Zorg eveneens verbonden aan het Kenniscentrum Talentontwikkeling van Hogeschool Rotterdam.
Literaire adressenbank
Uitgever
Delen