Rubber
roman uit Deli
M.H. Székely-Lulofs
Uitgegeven:
Schoorl, 2008
Editie:
3e dr
Serietitel:
Indische letteren-reeks
Serienummer:
14
Uitgeverij:
Taal:
Nederlands
Met betrekking tot de oorspronkelijke uitgave
Jaar van uitgave:
1931
Plaats van uitgave:
Amsterdam
Uitgever:
Elsevier
(Overige) personen
Indeling
Medium:
Boek
Fictie / Non-fictie:
Fictie
NUR:
Literaire roman, novelle (301)
Codes
ISBN:
978-90-5429-011-7
EAN:
9789054290117
ASW:
Wetenschappelijk boek
Technische gegevens
Formaat (hoogte):
20 cm
Omvang:
405 pagina's
Bindwijze:
Ingenaaid
Bibliografische annotatie
1e dr. van deze integrale heruitg.: 1992. - (Indische letteren-reeks ; nr. 14) - Oorspr. uitg.: Amsterdam : Elsevier, 1931.
Annotatie
Ook in Nederlands-Indië bleef de crisis van 1929 niet zonder gevolgen. In Deli op Oost-Sumatra, het centrum van rubber- en tabakscultures, maakte die voor de planters een eind aan de hoogtijdagen.
Flaptekst
Rubber, de debuutroman van Madelon Székely-Lulofs (1899-1958), speelt op een rubberonderneming op Oost-Sumatra. Het is tevens de beschrijving van een cruciale tijd, waarin de Deliaanse planterssamenleving een duizelingwekkende ontwikkeling doormaakt en waarin - tot de crisis van 1929 - veel geld wordt verdiend en verteerd.

Madelon Székely-Lulofs weet er alles van. Geboren in Soerabaja als dochter van een bestuurder trouwt ze met een rubberplanter. Ze komt als één van de eerste vrouwen in een internationale mannengemeenschap. Hoe die daarop reageerde, staat in Rubber.

De grote verdienste van Madelon Székely-Lulofs is dat zij afstand kan nemen van de voor haar zo vertrouwde wereld. Zij verplaatst zich bovendien gemakkelijk in de stille verbijstering van de koelies en de inlandse bedienden met wie ze is opgegroeid. Rubber is een roman en een document tegelijk. Al voordat het boek in de handel is, voorziet de schrijfster dat haar onderwerp tumult zal geven. Ze krijgt gelijk. Mede door een lawine aan kritieken is Rubber meteen een bestseller. Rubber wordt in vijftien talen vertaald en verfilmd en is vanaf 1952 alleen nog verschenen in een sterk ingekorte versie. Ten onrechte, vandaar deze integrale uitgave.
Locaties
Literaire adressenbank
Uitgever
Delen