Rug aan rug
Julia Franck
Auteur:
Uitgegeven:
Amsterdam, 2012
Uitgeverij:
Taal:
Nederlands
Verschijningsdatum:
19 april 2012
Met betrekking tot de oorspronkelijke uitgave
Titel:
Rücken an Rücken
Jaar van uitgave:
2011
Plaats van uitgave:
Frankfurt am Main
Uitgever:
Fischer
Vertaald uit:
Duits
(Overige) personen
Indeling
Medium:
Boek
Fictie / Non-fictie:
Fictie
Trefwoord(en):
NUR:
Vertaalde literaire roman, novelle (302)
Codes
ISBN:
978-90-284-2448-7
EAN:
9789028424487
ASW:
Algemeen boek
Technische gegevens
Formaat (hoogte):
21 cm
Omvang:
317 pagina's
Bindwijze:
Ingenaaid
Bibliografische annotatie
Vert. van: Rücken an Rücken. - Frankfurt am Main : Fischer, 2011.
Annotatie
Een opgroeiende broer en zus in de DDR proberen zich staande te houden als hun moeder ze aan hun lot overlaat.
Flaptekst
Na het internationale succes van DE MIDDAGVROUW vertelt Julia Franck in haar grote nieuwe roman een indringende familie- en liefdesgeschiedenis uit het verdeelde Duitsland van na de oorlog.

Ella en haar broertje Thomas groeien op in het huis van hun moeder Käthe, die beeldhouwer is. Ze vluchten in een eigen wereld, maar ze kunnen zich niet verbergen voor de invloeden van de omgeving. Käthe zet zich met hart en ziel in voor de idealen van een nieuw, beter Duitsland. Haar kinderen betalen daarvoor de prijs. Wanneer in 1961 de Muur wordt gebouwd, kan niemand de tragedie meer stoppen.

Oost-Berlijn, eind jaren vijftig. Nadat Käthe als jodin de nazitijd heeft overleefd, kiest ze hoopvol voor het communistische Duitsland. Maar haar onvoorwaardelijke engagement heeft een keerzijde: tegenover haar eigen kinderen is ze afstandelijk en kil. Ze heeft geen oog voor Ella's kwetsbare eenzaamheid en ook niet voor het verlangen naar liefde van Thomas. De kinderen groeien op met alleen elkaar als houvast in het leven, rug aan rug en toch alleen. Terwijl Ella haar toevlucht zoekt in ziekte en af ten toe opstandig is, probeert Thomas zich aan te passen aan de wensen van zijn moeder. Met steeds meer moeite verdraagt hij de vernederingen.

Een roman over de macht van ouders over hun kinderen, van de staat over zijn burgers, van de geschiedenis over mensenlevens.
Literaire adressenbank
Uitgever
Eigen recensies Literatuurplein
Delen