Saïdjah en Adinda
Multatuli
Auteur:
Uitgegeven:
Rotterdam, 2017
Editie:
Derde druk
Taal:
Nederlands
Met betrekking tot de oorspronkelijke uitgave
Jaar van uitgave:
1988
(Overige) personen
Secundaire auteur:
Indeling
Medium:
Boek
Fictie / Non-fictie:
Fictie
NUR:
Literaire roman, novelle (301)
Codes
ISBN:
978-90-6100-721-0
EAN:
9789061007210
ASW:
Algemeen boek
Technische gegevens
Formaat (hoogte):
20 cm
Omvang:
78 pagina's
Met illustraties
Bibliografische annotatie
Eerder verschenen in: Max Havelaar, of De koffijveilingen der Nederlandsche Handel-maatschappij. - Oorspronkelijke uitgave: Amsterdam : De Ruyter, 1860. - 1e druk: 1988.
Annotatie
Fragment uit de roman 'Max Havelaar', waarin een Indisch liefdespaar het slachtoffer wordt van het Nederlandsindische koloniale bewind.
Flaptekst
Toegelicht door dr. G.W. Huygens

In Indonesië is de Max Havelaar in het algemeen slechts bekend door het verhaal van Saïdjah en Adinda, dat het droevige lot verbeeldt van twee jongeren in de dessa tijdens de kolonialisme. Het is de gestileerde samenvatting van de vele trieste knevelarijen die de bevolking moest ondergaan en een liefdesgeschiedenis met een noodlottig einde.

Dit noodlot hangt direct samen met de willekeur waardoor de kleine man in zijn bestaan getroffen werd , en die hier de idylle en daarmee de illusies van de hoofdpersoon vernietigt.

Deze geschiedenis is binnen de Max Havelaar een afzonderlijk verhaal, dat bedoeld is om op een geromantiseerde en daardoor indrukwekkende wijze de heersende misbruiken aan de kaak te stellen. Daarom kan het als zelfstandige uitgave worden gebracht zonder het Saïdjah-verhaal of de Max Havelaar geweld aan te doen.

De uitstekende inleiding werd geschreven door Multatuliaan dr. G.W. Huygens.
De illustraties zijn van Berenice Noordam.
Literaire adressenbank
Uitgever
Delen