Schokgolven
Jonathan Franzen
Uitgegeven:
Amsterdam, 2013
Editie:
Derde druk
Uitgeverij:
Taal:
Nederlands
Verschijningsdatum:
11 juni 2013
Met betrekking tot de oorspronkelijke uitgave
Titel:
Strong motion
Jaar van uitgave:
1992
Plaats van uitgave:
New York
Uitgever:
Farrar
Vertaald uit:
Engels
(Overige) personen
Vertaling:
Indeling
Medium:
Boek
Fictie / Non-fictie:
Fictie
NUR:
Vertaalde literaire roman, novelle (302)
Codes
ISBN:
978-90-446-2441-0
EAN:
9789044624410
ASW:
Algemeen boek
Technische gegevens
Formaat (hoogte):
23 cm
Omvang:
553 pagina's
Bindwijze:
Ingenaaid
Bibliografische annotatie
Vertaling van: Strong motion. - New York : Farrar, Straus, Giroux, 1992. - 1e druk Nederlandse uitgave: Utrecht : Het Spectrum, 1994.
Annotatie
Een Amerikaanse jongeman trekt ten strijde tegen christelijke fundamentalisten die beweren dat plaatselijke aardbevingen Gods straf zijn voor een liberale abortuswetgeving.
Flaptekst
Bij een aardbeving in de omgeving van Boston komt de stiefgrootmoeder van Louis Holland, een 22-jarige, cynische radiomedewerker, om het leven. Louis spoedt zich naar Boston. Zijn moeder blijkt miljoenen te hebben geërfd, hoofdzakelijk in de vorm van aandelen Sweeting-Aldren, een plaatselijk chemisch concern.
Louis vindt de hebzucht van zijn moeder weerzinwekkend, ligt voortdurend overhoop met zijn yuppiezuster, en raakt ook nog kort daarna zijn baan kwijt. Dan ontmoet hij Renée Seitchek, een seismologe van Harvard University, op wie hij verliefd wordt en die zeven jaar ouder is dan hij. Renée heeft verontrustend bewijsmateriaal over de aardbeving ontdekt dat doet vermoeden dat er menselijk handelen aan ten grondslag ligt.

Schokgolven gaat over de problemen van onze tijd _ milieuvervuiling, religieus fundamentalisme en de dreiging van algehele vernietiging _ in een complex en rijkgeschakeerd portret van mensen die in conflict zijn met hun omgeving en met de natuur. Het is zowel een romantische en realistische liefdesgeschiedenis als een verhaal over verraad, verlossing en volwassen worden.

Jonathan Franzen (1959) is een van de grootste schrijvers van onze tijd. Voor zijn meesterwerk De correcties ontving hij in 2001 de National Book Award. Negen jaar later verscheen Vrijheid, dat meteen bij verschijnen al werd gekarakteriseerd als een meesterwerk.

'Een stoutmoedige roman, met dubbele bodems. Franzen wijdt krachtig, openhartig proza, niet alleen aan de grote momenten van seksuele en emotionele omwentelingen, maar ook aan diverse ondergeschikte gebeurtenissen. (...) Een bevestiging van Franzens levendige fantasie en opmerkelijke eigen, deels komische, deels serieuze stem.'
the new york times

'Complex en meeslepend met een aangename toevoeging van intriges, maatschappijkritiek en humor, gecombineerd met een tikje boosaardigheid.'
the washington times

Over Vrijheid:

'De beknelling van een huwelijk, er werd al veel over geschreven, maar zelden met zo veel gloed, urgentie en drama. (...) Vrijheid is een grandioze prestatie en behoort tot die zeldzame categorie boeken waar je niet uitsluitend bewondering voor kunt hebben maar waar je ook echt van gaat houden.'
joost zwagerman, vrij nederland

'Laten we er niet omheen draaien: Jonathan Franzen heeft met Vrijheid een meesterwerk geschreven.'
de volkskrant

Over De correcties:

'De correcties is een zeldzaamheid: een boek dat hoog inzet, stilistisch verbluft en niet kan worden weggelegd tot het is uitgelezen.'
pieter steinz, nrc handelsblad
Literaire adressenbank
Uitgever
Delen