Snaren, spiegels en plakband
70 jaar Nederlandse natuurkunde
Dirk van Delft
Auteur:
Uitgegeven:
Zwolle, 2017
Uitgeverij:
Taal:
Nederlands
Verschijningsdatum:
1 december 2016
(Overige) personen
Indeling
Medium:
Boek
Fictie / Non-fictie:
Non-fictie
SISO:
Geschiedenis der natuurkunde - Natuurkundigen (530.4)
NUR:
Geschiedenis algemeen (680)
Codes
ISBN:
978-94-625-8168-5
EAN:
9789462581685
ASW:
Algemeen boek
Technische gegevens
Formaat (hoogte):
17 cm
Omvang:
232 pagina's
Met illustraties
Bibliografische annotatie
Uitgave ter gelegenheid van het 70-jarig bestaan van de Stichting voor Fundamenteel Onderzoek der Materie (FOM). - Met literatuuropgave.
Annotatie
Geschiedenis van de stichting voor Fundamenteel Onderzoek der Materie (FOM, 1946-2016), met korte uitleg van natuurkundig onderzoek en vindingen.
Flaptekst
Snaren, spiegels en plakband gaat over 70 jaar Nederlandse natuurkunde. Het is het verhaal over wetenschappelijke hoogtepunten, Nobelprijswinnaars en tot de verbeelding sprekend onderzoek. In 1946 richtten vooraanstaande fysici samen met de regering de Stichting voor Fundamenteel Onderzoek der Materie (FOM) op. Het doel van de nieuwe stichting was het stimuleren van fysisch toponderzoek. Dit nieuwe boek laat aan de hand van een groot aantal foto's zien hoe fysici succesvol meebewogen in de tijd. De samenwerking van onderzoekers met de Nederlandse industrie is er een voorbeeld van.

Tussen 1946 en 2016 was FOM de belangrijkste verstrekker van fondsen voor natuurkundeonderzoek. Bij de stichting promoveerden duizenden jonge fysici, de laatste jaren uit binnen- en buitenland. Succesverhalen uit de Nederlandse natuurkunde behelzen bijvoorbeeld de schakelbare spiegel, de lokalisatie van het licht, de snaartheorie en de experimentele bevestiging van het Higgs-deeltje. Snaren, spiegels en plakband is een onmisbaar boek voor betawetenschappers en iedereen met interesse in de natuurkunde.
Literaire adressenbank
Uitgever
Delen