Stad der engelen of The overcoat of Dr. Freud
Christa Wolf
Auteur:
Uitgegeven:
Amsterdam, 2011
Uitgeverij:
Taal:
Nederlands
Met betrekking tot de oorspronkelijke uitgave
Titel:
Stadt der Engel oder The overcoat of Dr. Freud
Jaar van uitgave:
2010
Plaats van uitgave:
Berlijn
Uitgever:
Suhrkamp
Vertaald uit:
Duits
(Overige) personen
Vertaling:
Indeling
Medium:
Boek
Fictie / Non-fictie:
Fictie
Genre(s):
Trefwoord(en):
NUR:
Vertaalde literaire roman, novelle (302)
Codes
ISBN:
978-94-616-4024-6
EAN:
9789461640246
ASW:
Algemeen boek
Technische gegevens
Formaat (hoogte):
23 cm
Omvang:
375 pagina's
Bindwijze:
Ingenaaid
Bibliografische annotatie
Vert. van: Stadt der Engel oder The overcoat of Dr. Freud. - Berlijn : Suhrkamp, 2010.
Annotatie
Tijdens een verblijf in Amerika wordt een schrijfster uit de voormalige DDR geconfronteerd met onthullingen over haar betrokkenheid bij de Stasi.
Flaptekst
Niet lang na de Duitse hereniging reist de ik-figuur, een beroemde schrijfster die bekendstond als kritisch jegens het communistische regime, voor een studieverblijf naar Los Angeles. Officieel met het doel onderzoek te doen naar een in de jaren dertig ge├źmigreerde vrouw. Maar in haar bagage zit ook een klein dossier waarvan ze weet dat het in haar land van herkomst grote ophef zal veroorzaken. Uit dat dossier blijkt dat ze in haar jonge jaren, in de jaren vijftig, korte tijd als informant voor de geheime dienst heeft opgetreden. Ze is perplex: hoe heeft ze deze feiten kunnen verdringen? Deze gewetensvraag verandert het verblijf in Los Angeles volledig en doet haar in een persoonlijke crisis belanden. Ze heeft de moed zich te onderwerpen aan een rigoureus zelfonderzoek. Ze graaft in haar geheugen naar de chaotische gebeurtenissen van net na de Tweede Wereldoorlog, ze denkt na over de rol van idealen en ideologie, leest dagboeken van Duitse immigrantenschrijvers en praat en discussieert met Amerikaanse vrienden. Het resultaat is een veelomvattende, caleidoscopische roman over vergeten, herinneren en verdringen, verraad en loyaliteit, de verschillen tussen het oude en het nieuwe continent, politiek, cultuur en geschiedenis.

Christa Wolf (1929) is een van Duitslands grootste levende schrijvers. Wolf werd talloze malen onderscheiden en ontving onder meer onlangs de Thomas Mannpreis en in 2002 de Deutscher B├╝cherpreis voor haar gehele oeuvre.
Literaire adressenbank
Uitgever
Delen