Stad der engelen
of the overcoat of dr. Freud
Christa Wolf
Auteur:
Uitgegeven:
2016
Taal:
Nederlands
Verschijningsdatum:
28 november 2016
Indeling
Medium:
Boek
Fictie / Non-fictie:
Fictie
NUR:
Vertaalde literaire roman, novelle (302)
Codes
ISBN:
978-94-6164-497-8
EAN:
9789461644978
ASW:
Algemeen boek
Technische gegevens
Formaat (hoogte):
23 cm
Omvang:
250 pagina's
Flaptekst
Niet lang na de Duitse hereniging reist een beroemde schrijfster, die bekendstond als kritisch jegens het communistische regime, voor een studieverblijf naar Los Angeles. Officieel met het doel onderzoek te doen naar een in de jaren dertig geƫmigreerde vrouw. Maar in haar bagage zit ook een klein dossier waarvan ze weet dat het in haar land van herkomst grote ophef zal veroorzaken.

Uit dat dossier blijkt dat ze in haar jonge jaren, in de jaren vijftig, korte tijd als informant voor de geheime dienst heeft opgetreden. Ze is perplex: hoe heeft ze deze feiten kunnen verdringen? Deze gewetensvraag verandert het verblijf in Los Angeles volledig en doet haar in een persoonlijke crisis belanden. Ze heeft de moed zich te onderwerpen aan een rigoureus zelfonderzoek. Ze graaft in haar geheugen naar de chaotische gebeurtenissen van net na de Tweede Wereldoorlog, ze denkt na over de rol van idealen en ideologie, leest dagboeken van Duitse immigrantenschrijvers en praat en discussieert met Amerikaanse vrienden.

Het resultaat is een veelomvattende, caleidoscopische roman over vergeten, herinneren en verdringen, verraad en loyaliteit, de verschillen tussen het oude en het nieuwe continent, politiek, cultuur en geschiedenis.
Literaire adressenbank
Uitgever
Delen