Stemmen op schrift
geschiedenis van de Nederlandse literatuur vanaf het begin tot 1300
Frits van Oostrom
Uitgegeven:
Amsterdam, 2006
Serietitel:
Geschiedenis van de Nederlandse literatuur
Uitgeverij:
Taal:
Nederlands
Indeling
Medium:
Boek
Fictie / Non-fictie:
Non-fictie
SISO:
Middeleeuwen en Renaissance (tot c. 1600) (852)
NUR:
Geschiedenis algemeen (680)
Codes
ISBN:
90-351-2944-X
EAN:
9789035129443
ASW:
Algemeen boek
Technische gegevens
Formaat (hoogte):
25 cm
Omvang:
640 pagina's
Extra pagina's:
[36] p. pl
Met illustraties
Bindwijze:
Gebonden
Bibliografische annotatie
Met lit. opg., reg.
Annotatie
Eerste van de negen delen van Geschiedenis van de Nederlandse literatuur, waarbij daarvan in een ruime historische en culturele context wordt geplaatst.
Flaptekst
Stemmen op schrift vertelt in een breed en meeslepend cultuurhistorisch verhaal hoe de Nederlandse literatuur in enkele eeuwen van niet-bestaand volwassen werd. Natuurlijk komen de klassiekers van de Middelnederlandse literatuur uitgebreid aan bod, maar ook obscure teksten die tot nu toe alleen bij de specialisten bekend waren.

Met visie en passie geschreven, verhaalt Stemmen op schrift over middeleeuwse Nederlandse boeken, maar ook Latijnse, Franse, Duitse en zelfs Oudsyrische. Over de grote processen achter de middeleeuwse literatuur: over hoe het Nederlands op schrift kwam, het ontstaan van de hoofse cultuur, de expansie van de steden en de ‘bevrijdingstheologie’ van middeleeuwse vrouwenmystiek. Over de grote teksten en auteurs: de eerste Nederlandse schrijver Hendrik van Veldeke, het miljoen verzen van Middelnederlandse ridderromans, de wereldwijd onvergelijkelijke Hadewijch en een vernieuwde kijk op Jacob van Maerlant. Maar ook over kreupele Margriet, over treffende gezegden van weleer als ‘Wee de muis die maar een gaatje weet’, en over het allereerste werk uit de westerse literatuur met als hoofdpersoon een sympathieke zwarte.
Literaire adressenbank
Uitgever
Literaire Prijzen
Relevante links
Delen