Susanna du Plessis
portret van een slavenmeesteres
Hilde Neus
Auteur:
Uitgegeven:
Amsterdam, 2003
Taal:
Nederlands
(Overige) personen
Redactie:
Indeling
Medium:
Boek
Fictie / Non-fictie:
Non-fictie
SISO:
18e eeuw (944.6)
NUR:
Europese overzeese expansie (691)
Codes
ISBN:
90-6832-521-3
EAN:
9789068325218
ASW:
Algemeen boek
Technische gegevens
Formaat (hoogte):
24 cm
Omvang:
181 pagina's
Met illustraties
Bindwijze:
Ingenaaid
Bibliografische annotatie
Uitg. in samenw. met de Stichting Surinaams Museum. - Met lit. opg.
Annotatie
Reconstructie van het leven van en de beeldvorming over de Surinaamse eigenares van een plantage (1739-1795) die gold als het archetype van de wrede slavenmeesteres.
Flaptekst
Op 1 juli 2003 is het 140 jaar geleden dat de slavernij in de Nederlandse koloniën is afgeschaft. Susanna du Plessis staat in de Surinaamse gemeenschap bekend als een berucht en wrede plantagehoudster uit de achttiende eeuw, die veel slaven op gruwelijke wijze mishandeld en soms zelfs vermoord zou hebben.

Hilde Neus-van der Putten tracht een waarheidsgetrouw beeld van het leven en de wreedheid van deze vrouw te achterhalen en komt tot een verrassende conclusie. Uit archief- en bronnenonderzoek destilleerde zij een beeld van een blanke vrouw, die leefde in het achttiende-eeuwse Suriname.

Dan blijft nog de vraag hoe de verhalen rond Susanna du Plessis zijn ontstaan. Hierbij spelen zo'n dertigtal beschrijvingen en diverse vertellingen een rol.

Deze schets van Susanna du Plessis en haar tijd is de eerste monografie over een blanke vrouw uit de Surinaamse plantagegeschiedenis. Het werkelijke verhaal is minstens even opmerkelijk als de mythe!
Literaire adressenbank
Uitgever
Delen