Teder is de nacht
F. Scott Fitzgerald
Uitgegeven:
Amsterdam, 2014
Editie:
Derde druk
Uitgeverij:
Taal:
Nederlands
Verschijningsdatum:
19 juni 2014
Met betrekking tot de oorspronkelijke uitgave
Titel:
Tender is the night
Jaar van uitgave:
1951
Plaats van uitgave:
Revised edition - New York
Uitgever:
Scribner
Vertaald uit:
Engels
(Overige) personen
Secundaire auteur:
Vertaling:
Indeling
Medium:
Boek
Fictie / Non-fictie:
Fictie
Trefwoord(en):
NUR:
Vertaalde literaire roman, novelle (302)
Codes
ISBN:
978-90-204-1414-1
EAN:
9789020414141
ASW:
Algemeen boek
Technische gegevens
Formaat (hoogte):
21 cm
Omvang:
443 pagina's
Bindwijze:
Ingenaaid
Bibliografische annotatie
Vertaling van: Tender is the night. - Revised edition - New York : Scribner, 1951. - Oorspronkelijke uitgave: 1934. - L.J. Veen Klassiek is onderdeel van Uitgeverij Atlas Contact. - 1e druk deze uitgave: Amsterdam [etc.] : Contact, 2000. - (Amerikaanse bibliotheek ; nr. 1). - Oorspronkelijke Nederlandse uitgave vertaald door H.W.J. Schaap: Amsterdam : Contact, 1969.
Annotatie
Een in Europa wonende Amerikaanse psychiater trouwt met een van zijn patiënten, wier schizofrenie hij weet te genezen, hetgeen echter tot zijn eigen ondergang leidt.
Flaptekst
Waren de roaring twenties het toneel van De grote Gatsby, in deze roman uit 1934 richt Fitzgerald zijn blik op het decennium daarna. De gevierde psychiater Dick Diver en zijn steenrijke echtgenote Nicole hebben een indrukwekkende villa in Zuid-Frankrijk. Hun huis staat gastvrij open voor een aantal illustere landgenoten. Een van hen is de filmster Rosemary Hoyt, die al spoedig verliefd wordt op Dick. Aanvankelijk ziet zij niet welk effect dit heeft op de relatie van de Divers, maar als Dick de liefde gaat beantwoorden begint het huwelijk te wankelen en nadert gestaag de ondergang voor Dick en Nicole Diver. F. Scott Fitzgerald tekende in deze roman niet alleen het verloop van zijn eigen huwelijk, hij geeft in het boek ook een goed beeld van het morele en psychologische verval in de jaren dertig. Teder is de nacht wordt beschouwd als zijn beste werk.
Locaties
Literaire adressenbank
Uitgever
Delen