Theologisch-politiek traktaat
Spinoza
Auteur:
Uitgegeven:
Amsterdam, 2008
Editie:
3e dr
Serietitel:
Werken van B. de Spinoza
Uitgeverij:
Taal:
Nederlands
Verschijningsdatum:
1 januari 1997
Met betrekking tot de oorspronkelijke uitgave
Titel:
Tractatus theologico-politicus
Jaar van uitgave:
1670
Plaats van uitgave:
Hamburg
Uitgever:
Künraht
Vertaald uit:
Latijn
(Overige) personen
Vertaling:
Indeling
Medium:
Boek
Fictie / Non-fictie:
Non-fictie
SISO:
Werken van wijsgeren (155.3)
NUR:
Filosofie algemeen (730)
Codes
ISBN:
978-90-284-1773-1
EAN:
9789028417731
ASW:
Algemeen boek
Technische gegevens
Formaat (hoogte):
21 cm
Omvang:
548 pagina's
Met illustraties
Bindwijze:
Gebonden
Bibliografische annotatie
Vert. van: Tractatus theologico-politicus. - Hamburg : Künraht, 1670. - Titelpagina vermeldt als jaar van uitg.: 1997, keerzijde titelpagina: 2002. - 1e dr. van deze uitg.: 1997. - Met index, lit. opg. - Met ingeplakt Errata.
Annotatie
Wijsgerige verhandeling van de Nederlandse filosoof (1632-1677) over de juiste balans voor de christen en staatsburger tussen geloof (gehoorzaamheid) en rede (vrijheidsdrang).
Flaptekst
In zijn Theologisch-politiek traktaat ontwierp Spinoza een strategie tot bevrijding van de samenleving en de cultuur uit dogmatische verstarring en politieke knechting. Stelde hij in de Ethica dat die bevrijding slechts in de politieke gemeenschap, de civitas, kan worden nagestreefd, in zijn Theologisch-politiek traktaat onderzoekt Spinoza de sociale samenleving en wijst hij een uitweg uit de impasse waarin de godsdienst en de politiek verkeerden. Alleen een door de filosofie gestuurde nieuwe houding tegenover beide kan een oplossing brengen. De twee boeken, de Ethica en het Theologisch-politiek traktaat, vullen elkaar dus aan.

In het Traktaat wordt een nieuwe methode van bijbelstudie uiteengezet en een nieuwe visie ontwikkeld op zulke centrale religieuze begrippen als openbaring, uitverkiezing, de Wet, het wonder en de ceremoniën. In het strikt politieke deel bepleit Spinoza op grond van een originele opvatting van het natuurrecht een onbelemmerde vrijheid van meningsvorming en -uiting. Vrijheid is in zijn ogen een kracht ten goede, een virtus, en hij komt dan ook tot de slotsom dat de democratische staatsvorm de meest wenselijke is.
Literaire adressenbank
Uitgever
Delen