Tracks
artistieke praktijk in een diverse samenleving
An Van Dienderen
Uitgegeven:
Berchem, 2007
Uitgeverij:
EPO
Taal:
Nederlands
(Overige) personen
Secundaire auteur:
Indeling
Medium:
Boek
Fictie / Non-fictie:
Non-fictie
SISO:
Kunst en maatschappij (700.7)
NUR:
Mens en maatschappij algemeen (740)
Codes
ISBN:
978-90-6445-429-5
EAN:
9789064454295
ASW:
Algemeen boek
Technische gegevens
Formaat (hoogte):
21 cm
Omvang:
327 pagina's
Met illustraties
Bindwijze:
Ingenaaid
Flaptekst
Hoe gaan kunstenaars en culturele werkers op de werkvloer om met diversiteit? Tracks volgt de zoektocht van een aantal artistieke praktijken in Vlaanderen en Brussel. De diversiteit die te zien is op het podium en in de zaal bij een afgewerkte dansvoorstelling, een buurtfeest of festival is als het topje van de ijsberg. Ze vraagt ook om het veroveren van de gigantische berg onder het wateroppervlak.
Dit boek duikt mee in de diepte van het creatieproces, waar het krioelt van nieuwe manieren van omgaan met elkaar, van aftasten en produceren. De verhalen en getuigenissen bieden een kijk onder de waterspiegel, tonen de inventiviteit van makers en leggen fricties bloot. Tracks is een subtiele beschrijving van interculturele competenties in de hedendaagse artistieke praktijk. Een boek vol intuïties en werkmethodes voor wie zelf de interculturele sprong wil wagen.
AN VAN. DIENDEREN (1971) is documentairemaker en werkt als doctor in de Vergelijkende Cultuurwetenschappen aan de Universiteit Gent. Met Didier Volckaert realiseerde ze de bekroonde films Nachtelijke bezoekers (1998), Tu ne verras pas Verapaz (2002) en The ephemerist (2004).
JORIS JANSSENS (1974) werkt als onderzoeker voor Vlaams Theater Instituut en is redacteur van het culturele tijdschrift Nieuwzuid. Vorig jaar verscheen De weifelende ezel. Over Vlaamse identiteit en Nederlandse poëzie (uitg. Vantilt).
KATRIEN SMITS (1981) is sociaal-pedagoog en medewerker 'diversiteit' bij Kunst en Democratie, waar ze praktijkgericht onderzoek verricht en meewerkt aan een coachingstraject voor het interculturaliseren van organisaties uit de cultuursector.
'Tracks haalt diversiteit uit de marge van de kunstsector. En terecht, want daar vindt momenteel de ver-nieuwing in artistieke processen plaats.' - Sandra Trienekens, Erasmus Universiteit Amsterdam
'Dit boek zet bakens uit voor Nederland en Vlaanderen.' - Rik Pinxten, Universiteit Gent
'Wie blijft beweren dat diversiteit en interculturele competentie in de kunsten blijft hangen bij goede bedoelingen, heeft het mis. Laat u ook aansteken door deze Tracks.' - Jerry Aerts, deSingel Antwerpen
Literaire adressenbank
Uitgever
EPO
Delen