U schijnt de stad niet goed te kennen?
een literaire wandeling door het Antwerpen van Willem Elsschot
Marco Daane
Auteur:
Uitgegeven:
Amsterdam, 2002
Uitgeverij:
Taal:
Nederlands
(Overige) personen
Co-auteur:
Indeling
Medium:
Boek
Fictie / Non-fictie:
Non-fictie
SISO:
Gidsen en plattegronden (996.3)
NUR:
Literaire essays (323)
Codes
ISBN:
90-76314-97-7
EAN:
9789076314976
ASW:
Algemeen boek
Technische gegevens
Formaat (hoogte):
19 cm
Omvang:
119 pagina's
Met illustraties
Bindwijze:
Ingenaaid
Bibliografische annotatie
Met lit. opg.
Annotatie
Gidsje met drie wandelingen door het Antwerpen van de Vlaamse schrijver WIllem Elsschot (1882-1960).
Flaptekst
Een literaire wandeling door het Antwerpen van Willem Elsschot
Marco Daane & Wieneke 't Hoen


Willem Elsschot, pseudoniem van Alfons De Ridder (1882-1960), was zeer goed thuis in zijn geboortestad Antwerpen. Hij was een hartstochtelijk stadswandelaar en had oog voor plekken die voor menigeen verborgen bleven.

Antwerpen is onmiskenbaar aanwezig in de meeste van zijn boeken, zoals Een ontgoocheling, Kaas en Tsjip, De leeuwentemmer. En in Het dwaallicht vervult de stad zelfs een hoofdrol; het verhaal is een wandeling in een boek, of een boek in de vorm van een wandeling.

Twee wandelingen voeren langs locaties uit Elsschots leven, bedrijven die hij als reclameman ¿lijmde¿, zijn standbeeld, de haven en zijn stamkroegen. Een aparte wandeling volgt de route die Laarmans met zijn Afghaanse gezellen liep in Het dwaallicht.

Marco Daane is redacteur van het literair-historische tijdschrift De Parelduiker en schreef onder meer een biografie van Richard Minne. Wieneke ¿t Hoen is medewerker van Elsschots Volledig werk en publiceerde onder meer Van De Ridder tot Elsschot.

'Het is een degelijke gids die met een duidelijke verantwoording gebruikmaakt van wat er over Elsschot in de loop der jaren is verschenen, inbegrepen de vele herinneringen van tijdgenoten die hem hebben gekend en die hij door Antwerpen heeft geloodst. De vele foto's laten naast talrijke portretten een sfeerbeeld zien van de stad in de verleden tijd.' Op Lemen Voeten

'"Overal liggen Elsschots voetsporen. Elsschot was altijd op zoek naar het eigene van de stad en van de Antwerpse burger", beweren Marco Daane en Wieneke 't Hoen in Een literaire wandeling door het Antwerpen van Willem Elsschot. Om hun bewering te staven sporen ze de wandelaar aan drie routes te volgen. Na afloop ken je 't stad beter dan ooit.' Paul de Moor in De Standaard

¿handzaam literaire wandelgidsje... leert veel over de liefde van Elsschot voor zijn stad¿ Eindhovens Dagblad

120 pagina's
geïllustreerd


Locaties
Literaire adressenbank
Uitgever
Literaire excursies
Delen