Voor wie in het donker op mij wacht
António Lobo Antunes
Uitgegeven:
Amsterdam, 2018
Uitgeverij:
Taal:
Nederlands
Verschijningsdatum:
15 november 2018
Met betrekking tot de oorspronkelijke uitgave
Titel:
Para aquela que está sentada no escuro à minha espera
Jaar van uitgave:
2016
Uitgever:
Publicaçōes Dom Quixote
Vertaald uit:
Portugees
(Overige) personen
Vertaling:
Indeling
Medium:
Boek
Fictie / Non-fictie:
Fictie
Trefwoord(en):
NUR:
Vertaalde literaire roman, novelle (302)
Codes
ISBN:
978-90-263-4131-1
EAN:
9789026341311
ASW:
Algemeen boek
Technische gegevens
Formaat (hoogte):
23 cm
Omvang:
369 pagina's
Bibliografische annotatie
Vertaling van: Para aquela que está sentada no escuro à minha espera. - Publicaçōes Dom Quixote, ©2016.
Annotatie
Een 79-jarige vrouw, ooit gevierd actrice en nu als alzheimerpatiënte afhankelijk van de zorg van anderen, krijgt moeite met praten, maar haar hoofd puilt uit van de herinneringen en van de fantasieverhalen waarmee ze de levens van haar verzorgers inkleurt.
Flaptekst
Voor wie in het donker op mij wacht van António Lobo Antunes, een van de belangrijkste Portugese auteurs en alom gezien als kandidaat voor de Nobelprijs, gaat over de kracht van het geheugen en tegelijkertijd het verliezen van herinneringen.
De 79-jarige Celeste is de verteller. Ze lijdt aan alzheimer en is overgeleverd aan de zorg van een oudere vrouw en de neef van haar tweede echtgenoot. Die heeft ooit beloofd voor haar te zorgen, maar probeert nu onder zijn verantwoordelijkheid uit te komen.
Hoewel het spreken haar steeds slechter vergaat, probeert ze haar herinneringen vast te houden – aan haar jeugd in de Algarve, haar jaren als actrice en haar twee huwelijken. Als actrice verplaatst ze zich bovendien voortdurend in de mensen die haar omringen en verzint ze levens voor hen. Het moment van opname in een verzorgingstehuis wordt door haar steeds maar uitgesteld, totdat het onvermijdelijke gebeurt.
Voor wie in het donker op mij wacht is een meesterlijk verhaal over de woorden en herinneringen die Celeste ontglippen, en over de dood.
Literaire adressenbank
Uitgever
Literaire Prijzen
Delen